• Informacje na temat:

    co z rabarbaru

Artykuły na temat: co z rabarbaru
  • Rabarbar

    Minitarty Składniki na ok. 8 sztuk: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 4 łodygi rabarbaru, 350 ml + 1 łyżka mleka, 1 opakowanie budyniu śmietankowego, 3 łyżki cukru, 1 łyżka masła, 1 żółtko, 4 łyżki posiekanych pistacji. Łodygi rabarbaru umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Do rondelka wlej 200 ml mleka, dodaj 2 łyżki cukru oraz masło. Zagotuj. Do 150 ml mleka dodaj proszek budyniowy...

  • Muffiny z rabarbarem

    ...aluminiową i wstaw do piekarnika. Piecz 15 minut.  Usuń folię i piecz przez kolejne 5 minut, aż sok z rabarbaru zgęstnieje. Wyjmij z piekarnika, odsącz rabarbar i odstaw.  Przygotuj krem. Zrób budyń(...) nałóż po łyżce ciasta. Na nim ułóż kawałki rabarbaru i łyżeczkę budyniu. Przykryj drugą łyżką ciasta, zakrywając nadzienie. Piecz 30 minut, aż babeczki będą wyrośnięte i złociste. Wyjmij z piekarnika...

  • Tarta z rabarbarem

    ...nakłuj w kilku miejscach widelcem, przykryj papierem do pieczenia i wsyp kilka garści fasoli. Piecz ok. 15 minut w temperaturze 180°C. Łodygi rabarbaru umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Obierz(...) ułóż w niewielkich odstępach połowę rabarbaru. Zalej masą śmietanową, na wierzchu ułóż pozostały rabarbar. Piecz 30-35 minut w temp. 180°C, aż masa się zetnie. Wystudź w uchylonym piekarniku...

  • ...z rabarbaru, które są idealnymi dodatkami do dziczyzny. Można podawać go także do makreli i łososia. Rabarbar świetnie smakuje wzbogacony odrobiną otartej skórki pomarańczowej, cynamonu, świeżego imbiru(...) bardzo mało kilokalorii. W 100 g rabarbaru jest ich tylko 20. UWAGA Rabarbar zawiera kwas szczawiowy, który wiąże i usuwa z organizmu wapń. To sprzyja powstawaniu kamieni...

  • Szybki placek z rabarbarem

    Przygotowanie: Łodygi rabarbaru starannie umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie obierz i pokrój na kawałki po ok. 5 cm. Włóż do miski, wsyp 2 łyżki cukru, wymieszaj. Mąkę pszenną oraz ziemniaczaną przesiej, wsyp proszek do pieczenia, wymieszaj. Oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli, ubij mikserem na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dosypując pozostały cukier oraz...

  • Sezon rabarbarowy trwa krótko, dlatego teraz często robię ciasta i desery, a także przetwory z rabarbaru. Część pokrojonych łodyg zamrażam, abym również zimą mogła przygotowywać różne słodkości.

  • Rabarbarem i winem... rozjaśnisz włosy

    ...potrzebujemy pół litra białego wina i 150 g rabarbaru. "Nie chodzi jednak o łodygi, jakie kupujemy w warzywniaku, a o korzeń" - zaznacza i dodaje, że można go kupić w sklepie zielarskim, wykopać z ogrodu lub...

  • Pudding marcepanowy z rabarbarem

    ...do rabarbaru. Gotujemy i studzimy. 2. Ryż płuczemy w wodzie. Mleko zagotowujemy z trzema łyżkami śmietany, dodajemy ryż, cukier waniliowy, cukier. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 35 minut, co jakiś(...). Białka ubijamy na sztywno. Masę marcepanową łączymy z ryżem i 1/3 rabarbaru, dodajemy ubitą pianę, delikatnie mieszamy. Formę smarujemy olejem, przekładamy pudding, posypujemy cukrem i pieczemy ok. 25

  • Rabarbar pod kruszonką

    Zamiast rabarbaru możesz użyć owoców dostępnych w danym sezonie.

  • ...łodygi można posypać cukrem lub skropić miodem i chrupać surowe. Mają sporo witaminy C i A. Ale nie jedzmy dużo surowego rabarbaru, bo zawiera kwas szczawiowy. Nie służy on nerkom, hamuje wchłanianie(...) ramy podobnie jak szparagi. Z rabarbaru zrobimy orzeźwiający kompot. Możemy dodać do niego jabłko, truskawki, rodzynki, doprawić miodem, cynamonem, wanilią czy anyżem. Ale uwaga – rabarbar jest...

Zdjęcia na temat: co z rabarbaru
Wideo na temat: co z rabarbaru
  • Cuda z rabarbaru

    Paweł Zając, kucharz i właściciel firmy cateringowej, przygotowuje dania z dodatkiem rabarbaru. (Dzień Dobry TVN/x-news)

  • Deser w wersji fit dla miłośników rabarbaru

    Dla tych, którzy chcieliby zjeść nie tylko pyszny, ale też zdrowy deser, Ola Głębicka przygotowała specjalną propozycję w programie "Pytanie na śniadanie". Rabarbar z truskawką i kardamonem, zapiekany pod kruszonką, to idealne rozwiązanie dla dbających o linię. Wystarczy dodać mniej kruszonki lub zastąpić ją większą ilością owoców. (Źródło: TVP/ x-news)

  • Zmysłowe smaki: Muffiny z rabarbarem

    Sezon na rabarbar wciąż jeszcze trwa, dlatego zachęcamy Was do przygotowania prostych, a jakże smacznych muffinów z rabarbarem. To będzie kulinarny strzał w dziesiątkę! Muffiny z rabarbarem – dokładny przepis znajdziesz tutaj. Wejdź! Polub "Zmysłowe smaki" na Facebooku!

Dyskusje na temat: co z rabarbaru
  • 4 kg rabarbaru i co dalej?

    0002DG5DT9VNM72S Dostałam od przyjaciółki ok. 4 kg świeżego rabarbaru i tu pojawia się problem. Utknęłam w internetowym gąszczu rabarbarowych ciast, nalewek, przetworów i zupełnie nie wiem co wybrać. Jeśli macie swoje sprawdzone przysmaki z rabarbaru i chcielibyście się nimi podzielić, to byłabym dozgonnie wdzięczna. Tylko słynny kompocik odpada. No nie lubimy go i już :(

  • Re: Rabarbarem i winem... rozjaśnisz włosy

    Zawsze daje się nabrać i czytam te wszystkie mega dobre porady.Już widzę te ciapkę na włosach z rabarbaru,i oczekiwanie aż odrost zniknie... razem z cebulka ;-) Rzadko wykorzystuje porady,są niestety mało sprawdzalne w życiu.Niedawno czyściłam żelazko pastą do zębów,ot taka próba,i dobrze że użyłam mojego sposobu,inaczej żelazko jedynie miało świeży zapach mentolu,a brudne jak było,tak pozostało.

  • Re: Rabarbar

    Hiram skandynawskiczyli konfitura z rabarbaru z imbirem Źródło przepisu -" Przetwory domowe czyli spiżarnia babci Teodory" pod redakcją Jana Rogali Składniki: 1 kg rabarbaru 1 kg cukru 3 łyżki imbiru skórka z 1 cytryny Wykonanie: Rabarbar pokroić na małe kawałki, wymieszać w szklanej misie z cukrem, imbirem i drobno pokrojoną skórką z cytryny. Pozostawić na noc pod przykryciem

  • Re: Chutney z rabarbaru do mięs

    Szanowna redakcjo - wygląd potrawy jest równie ważny jak jej smak i zapach. Nie jadamy dziecięcej kupki!

  • Re:  nigdy tego nie zjem!!!!!!

    Ja nie tknę żadnego z owoców morza-fuj! Wątróbki, śledzia, zupy owocowej, grochówki, fasolówki, sushi, rabarbaru, galarety...Jest tego mnóstwo :)

  • Re: Chutney z rabarbaru do mięs

    moze to i dobre ale wyglada masakrycznie

  • Re: Obiadek ;)))

    Osobiście zaraz będę konsumował ryż z piersiami kurczaka, ponieważ o 16 wyruszam na dłuższą jazdę rowerkiem. Popijam sokiem z rabarbaru :-) Jeremy,

  • Re: Rabarbar pod kruszonką

    Być może smacznie. Nie kwestionuję... Ale czy na pewno prosto??? Zdobycie rabarbaru w grudniu do zadań prostych raczej nie należy. Gratuluję pomysłu na... tytuł ;)))

  • Re: Obiadek ;)))

    Osobiście zaraz będę konsumował ryż z piersiami kurczaka, ponieważ o 16 wyruszam na dłuższą jazdę rowerkiem. Popijam sokiem z rabarbaru :-) Jeremy, Jak widać chłopaki to tylko o piersiach, nawet w obejdzie :) Smacznego

  • Re: Ewa Brodnicka o modowym hobby

    17 gatunek rabarbaru ;)