• Informacje na temat:

    co z rabarbaru

Artykuły na temat: co z rabarbaru
  • Rabarbar

    Minitarty Składniki na ok. 8 sztuk: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 4 łodygi rabarbaru, 350 ml + 1 łyżka mleka, 1 opakowanie budyniu śmietankowego, 3 łyżki cukru, 1 łyżka masła, 1 żółtko, 4 łyżki posiekanych pistacji. Łodygi rabarbaru umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Do rondelka wlej 200 ml mleka, dodaj 2 łyżki cukru oraz masło. Zagotuj. Do 150 ml mleka dodaj proszek budyniowy...

  • Muffiny z rabarbarem

    ...aluminiową i wstaw do piekarnika. Piecz 15 minut.  Usuń folię i piecz przez kolejne 5 minut, aż sok z rabarbaru zgęstnieje. Wyjmij z piekarnika, odsącz rabarbar i odstaw.  Przygotuj krem. Zrób budyń(...) nałóż po łyżce ciasta. Na nim ułóż kawałki rabarbaru i łyżeczkę budyniu. Przykryj drugą łyżką ciasta, zakrywając nadzienie. Piecz 30 minut, aż babeczki będą wyrośnięte i złociste. Wyjmij z piekarnika...

  • Tarta z rabarbarem

    ...nakłuj w kilku miejscach widelcem, przykryj papierem do pieczenia i wsyp kilka garści fasoli. Piecz ok. 15 minut w temperaturze 180°C. Łodygi rabarbaru umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Obierz(...) ułóż w niewielkich odstępach połowę rabarbaru. Zalej masą śmietanową, na wierzchu ułóż pozostały rabarbar. Piecz 30-35 minut w temp. 180°C, aż masa się zetnie. Wystudź w uchylonym piekarniku...

  • ...z rabarbaru, które są idealnymi dodatkami do dziczyzny. Można podawać go także do makreli i łososia. Rabarbar świetnie smakuje wzbogacony odrobiną otartej skórki pomarańczowej, cynamonu, świeżego imbiru(...) bardzo mało kilokalorii. W 100 g rabarbaru jest ich tylko 20. UWAGA Rabarbar zawiera kwas szczawiowy, który wiąże i usuwa z organizmu wapń. To sprzyja powstawaniu kamieni...

  • Szybki placek z rabarbarem

    Przygotowanie: Łodygi rabarbaru starannie umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie obierz i pokrój na kawałki po ok. 5 cm. Włóż do miski, wsyp 2 łyżki cukru, wymieszaj. Mąkę pszenną oraz ziemniaczaną przesiej, wsyp proszek do pieczenia, wymieszaj. Oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli, ubij mikserem na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dosypując pozostały cukier oraz...

  • Sezon rabarbarowy trwa krótko, dlatego teraz często robię ciasta i desery, a także przetwory z rabarbaru. Część pokrojonych łodyg zamrażam, abym również zimą mogła przygotowywać różne słodkości.

  • Pudding marcepanowy z rabarbarem

    ...do rabarbaru. Gotujemy i studzimy. 2. Ryż płuczemy w wodzie. Mleko zagotowujemy z trzema łyżkami śmietany, dodajemy ryż, cukier waniliowy, cukier. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 35 minut, co jakiś(...). Białka ubijamy na sztywno. Masę marcepanową łączymy z ryżem i 1/3 rabarbaru, dodajemy ubitą pianę, delikatnie mieszamy. Formę smarujemy olejem, przekładamy pudding, posypujemy cukrem i pieczemy ok. 25

  • Rabarbar pod kruszonką

    Zamiast rabarbaru możesz użyć owoców dostępnych w danym sezonie.

  • ...łodygi można posypać cukrem lub skropić miodem i chrupać surowe. Mają sporo witaminy C i A. Ale nie jedzmy dużo surowego rabarbaru, bo zawiera kwas szczawiowy. Nie służy on nerkom, hamuje wchłanianie(...) ramy podobnie jak szparagi. Z rabarbaru zrobimy orzeźwiający kompot. Możemy dodać do niego jabłko, truskawki, rodzynki, doprawić miodem, cynamonem, wanilią czy anyżem. Ale uwaga – rabarbar jest...

  • A, C, E, potasu, kwasu foliowego i błonnika. Od wieków doceniany m.in. przez Chińczyków i uznawany przez nich za jedną z ważniejszych roślin leczniczych. LICZY SIĘ KOLOR ♦Jadalne części rabarbaru mają...

Zdjęcia na temat: co z rabarbaru
Wideo na temat: co z rabarbaru
  • Cuda z rabarbaru

    Paweł Zając, kucharz i właściciel firmy cateringowej, przygotowuje dania z dodatkiem rabarbaru. (Dzień Dobry TVN/x-news)

  • Deser w wersji fit dla miłośników rabarbaru

    Dla tych, którzy chcieliby zjeść nie tylko pyszny, ale też zdrowy deser, Ola Głębicka przygotowała specjalną propozycję w programie "Pytanie na śniadanie". Rabarbar z truskawką i kardamonem, zapiekany pod kruszonką, to idealne rozwiązanie dla dbających o linię. Wystarczy dodać mniej kruszonki lub zastąpić ją większą ilością owoców. (Źródło: TVP/ x-news)

  • Zmysłowe smaki: Muffiny z rabarbarem

    Sezon na rabarbar wciąż jeszcze trwa, dlatego zachęcamy Was do przygotowania prostych, a jakże smacznych muffinów z rabarbarem. To będzie kulinarny strzał w dziesiątkę! Muffiny z rabarbarem – dokładny przepis znajdziesz tutaj. Wejdź! Polub "Zmysłowe smaki" na Facebooku!

Dyskusje na temat: co z rabarbaru
  • Re: Rabarbar

    Hiram skandynawskiczyli konfitura z rabarbaru z imbirem Źródło przepisu -" Przetwory domowe czyli spiżarnia babci Teodory" pod redakcją Jana Rogali Składniki: 1 kg rabarbaru 1 kg cukru 3 łyżki imbiru skórka z 1 cytryny Wykonanie: Rabarbar pokroić na małe kawałki, wymieszać w szklanej misie z cukrem, imbirem i drobno pokrojoną skórką z cytryny. Pozostawić na noc pod przykryciem

  • Re: Rabarbar pod kruszonką

    Być może smacznie. Nie kwestionuję... Ale czy na pewno prosto??? Zdobycie rabarbaru w grudniu do zadań prostych raczej nie należy. Gratuluję pomysłu na... tytuł ;)))

  • Re:  nigdy tego nie zjem!!!!!!

    Ja nie tknę żadnego z owoców morza-fuj! Wątróbki, śledzia, zupy owocowej, grochówki, fasolówki, sushi, rabarbaru, galarety...Jest tego mnóstwo :)

  • Re: Ewa Brodnicka o modowym hobby

    17 gatunek rabarbaru ;)

  • Re: Kompoty

    Mam kilka ulubionych kompotów. Z dzieciństwa najbardziej mile wspominam kompot z rabarbaru, który serwowano nam w upalne dni w przedszkolu, teraz jest to mieszany porzeczka czerwona z agrestem i gruszka ze śliwką i goździkiem. jednak najbardziej smakują mi kompoty z kwaśnych owoców bez cukru lub z niewielką jego ilością.

  • Re: Ewa Brodnicka: Uważajcie na kobiety

    Siedemnasty gatunek rabarbaru.

  • Re: drożdżowe ciasto....

    mój placek zwany nocnym to jest drożdżówka, którą robię z różnymi owocami, kawałkami rabarbaru. Mam jeszcze kilka przepisów od mamy ale zanim je wpiszę to muszę sprawdzić czy już nie ma takiego a oliwką się nie przejmuj : ). Ja też czasem nie mam cierpliwości przeszukiwać smakera i łatwiej jest po prostu zapytać. :)))

  • Re: Ewa Brodnicka: Uważajcie na kobiety

    Siedemnasty gatunek rabarbaru. Babochlop.

  •  Re:  z czego najlepszy kompot

    ja najczesiej kompot robilam w domu z moja mama z agrestu i czerwonych pozeczek i nie byly rozgotowane aha wazne jest zeby nie gotowac za dlgo kompotu- kilka minut od zagotowania -calosci nie dluzej jak ok 5 -10 minut i wtedy zande owoce sie nie rozpadna a swietny jest tez kompot z jablek rabarbaru i malin naprawde rewelacja a tak pozatym zawsze warto dodc do kompotu ok 1 cytryny pokrojonej na

  • Re: Toaleta w stanie nieważkości! Mentorka „Projektu Lady” w szoku!

    ,,Lady'' hahahahahahah , siedemnasty gatunek rabarbaru.