• Informacje na temat:

    ciasto serowe

Artykuły na temat: ciasto serowe
  • Ciasto serowe z jagodami

    Jagody delikatnie umyj i osusz. Do 80 g przesianej mąki pszennej wsyp mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia, wymieszaj. 2 jajka rozbij, oddziel białka od żółtek (białka włóż do lodówki). Do margaryny lub masła wsyp 125 g cukru. Utrzyj mikserem na jasną, puszystą masę. Wciąż miksując stopniowo dodawaj jajka, żółtka oraz twaróg. Na koniec wsyp suche składniki, dokładnie zmiksuj. Ciasto...

  • To, już nieco zapomniane, ciasto nadaje się do wielu słodkich wypieków z owocami, np. morelami, jabłkami czy jagodami i do słonych pasztecików...

  • Serowe oponki

    Twaróg przeciśnij dwa lub trzy razy przez praskę. Przełóż do miski, a następnie wsyp dwie szklanki mąki, sodę, cukier zwykły i waniliowy, wymieszaj. Do masy twarogowej dodaj jajka i śmietanę - powinny mieć temperaturę pokojową. Wymieszaj i wyłóż wszystko na stolnicę. Zagnieć ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką. Wyrabiaj, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i przestanie się kleić do rąk...

  • Pączusie serowe

    ...suche składniki, wymieszaj, by powstało jednolite, gładkie ciasto. Włóż do lodówki na ok. 15 minut. 2. W dużym płaskim garnku rozgrzej olej. Za pomocą małej łyżeczki (od czasu do czasu można zanurzyć ją w oleju, by ciasto się nie przyklejało) formuj z ciasta małe kuleczki. Pomagając sobie drugą łyżeczką wrzucaj je na mocno rozgrzany olej. Smaż na złoto. Gorące pączki przełóż na talerz wyłożony...

  • Serowe oponki

    ...1. Żółtka utrzeć z cukrem i łyżką cukru waniliowego. Dodawać porcjami ser, śmietanę, przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia oraz spirytus. Zagnieść ciasto. Gdyby nadmiernie kleiło się do rąk, należy dosypać 1-2 łyżki mąki. 2. Ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką, rozwałkować na grubość ok. 1-1,5 cm. Z ciasta wykrawać szklanką duże kółka, a kieliszkiem mniejsze w środku. 3. Powstałe...

  • Serowe usteczka

    .... 3 minuty. Następnie odcedź i schłodź. 2. Do przesianej mąki dodaj ser, masło lub margarynę oraz cukier puder. Zagnieć jednolite, elastyczne ciasto. Przełóż je do miski i włóż do lodówki na około 30 min. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 5 mm, następnie szklanką wytnij z niego kółka. Na środku rozłóż cząstki jabłek i oprósz je cynamonem. Delikatnie zlep brzegi, ale nie za mocno, by podczas...

  • Małe pączki serowe

    ...jasną, puszystą masę. Dalej miksując, dodaj stopniowo twaróg i roztopione masło. Wsyp przesianą mąkę i drożdżowy zaczyn. Wyrób gładkie ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką. Przykryj ściereczką...

  • Serowe ptysie ze szczypiorkiem

    ...mieszając (aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów naczynia). Przekładamy ciasto do miski i studzimy kilka minut. Następnie dodajemy po jednym jajku i mieszamy dokładnie za każdym razem. Na koniec łączymy masę ze startym serem i szczypiorkiem. Nakładamy ciasto do rękawa cukierniczego z końcówką o średnicy 8 mm i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w taki sposób, żeby otrzymać ptysie...

  • Ciasteczka serowe z owocami

    ..., cukier i miękką kostkę do pieczenia. Następnie przełóż na stół i szybko zagnieć. Ciasto zawiń w folię i odłóż na godzinę do lodówki. W tym czasie obierz jabłka, pokrój na kawałki i posyp je cynamonem. Schłodzone ciasto rozwałkuj i pokrój na kwadraty o boku 8-10 cm. Na środek każdego kwadratu połóż kawałek jabłka i zlep czubki kwadracików w kopertę. Ciastka połóż na wyłożonej papierem do pieczenia...

  • Aby ciasto drożdżowe było puszyste, użyjmy samych żółtek – białka nadają ciastu dużą sztywność. Ucierając jajka, a najlepiej same żółtka, ze szczyptą soli...

Wideo na temat: ciasto serowe
  • Rolada z ciasta francuskiego z dipem serowym

    Sylwia Biały przygotowała ciasto francuskie z pieczarkami i sosem serowym. Szybkie, ale sycące danie to doskonały pomysł na obiad po powrocie do domu z pracy. (Źródło: TVP/x-news)

Dyskusje na temat: ciasto serowe
  •  Re:  Ciasto na pizze

    spód smarujemy sosem do pizzy i układamy co tam nam się podoba. można podzielić ciasto na dwie częśći z jednej formujemy pizzę drugą część zostawiamy do wyrośnięcia na następne 15 minut i tym sposobem mamy dwie pizze na cieńskim spodzie, lub można z tego upiec bułeczki serowe albo paluchy włoskie czy co tam sobie wymyślisz. podstawą jest dobrze wyrobić to ciasto!!!

  • Re: Półksiężyce z ciasta francuskiego

    Nie masz Żaba racji. "Wyróżnia się kilka rodzajów ciasta francuskiego, w tym ciasto półfrancuskie śmietanowe, serowe i drożdżowe", wygooglaj tę frazę :)

  • Re: jaka przystawka moglaby byc taka typowo polska???

    Jakub ja słyszałem ,ze ciasto makowo serowe to niebo w gebie aaaa Japoniec??? hmmmm ??

  • Re: Serowe kulki

    A ja robie ciasto jak na kopytka formuje male placuszki na srodek wkladam odrobine pasztetu ktory robie z zajaca lub gesi moze byc tez z kury , formuje male kuleczki i smaze jak frytki w glebokim oleju .Jako dodatek salata lub surowka !

  • Re: paszteciki

    oto sprawdzony przepis na ciasto także na paszteciki , proste i szybkie , na 60 sztuk ( dużych sztuk) należałoby wziać poczwórną jego porcję, smacznego http://smaker.pl/przepisy/dania-glowne/przepis/serowe-poduszeczki,18399 A co do farszu ,gdybym robiła taką ilość pasztecików , wzięłabym do mieszanego farszu około 1 kg miesa , 1 kg kapusty kiszonej i szkl. grzybów suszonych.

  • Re: Jak przygotować chrupiące ciasto na pizzę?

    To rzeczywiście dobry przepis, a serowe ranty mają wiele uroku :) . Ja też piekę w zwykłym piekarniku i na różnych spodach z ciasta z dodatkiem różnych rodzajów mąki i pizza ładnie wychodzi. Nie potrzeba żadnego specjalnego pieca. Pozdrawiam :).

  • Re: sernik

    masy serowe gęściejsze, spulchnione ubitymi białkami czy np. bitą śmietaną w trakcie pieczenia rosną, a później po wyłączeniu piekarnika opadają. Podobnie jak Mufinka okrawam ciasto dookoła i wówczas jest równe. Ja lubię serniki wysokie, dlatego piekę je w mniejszych, wysokich blaszkach. Ciasto na spód robię cieniutkie, a masy serowej jest tyle, aby po wylaniu na blaszkę wypełniała ją prawie pod

  • Re: Omlet, kluski leniwe, kurczak. Przepisy na szparagi Andrzeja Polana

    Pierogi są nadziewane, a jak zmieszasz wszystko razem (ciasto z serem) to są to kluski serowe, mogą być leniwe :-P

  • Re: jabłka...

    Stokrosz, zobacz na tego "Wilczka" .. Młoda/y jeszcze jest i musi się sporo nauczyć.. Nie tylko z dziedziny "Gotowanie i pieczenie".. Myszko, ja proponuję zrobić ciasteczka serowe z jabłkami. Są niedrogie ii dość szybko się je robi (ciasto:po 250g twarogu, mąki i masła oraz cukier waniliowy; ciasto wałkujesz, wycinasz kółeczka, na połówkę kładziesz plasterek jabłka i składasz w pół). Możesz też

  • Re: Pikantne ciasto rukolowo-serowe

    CAŁE opakowanie proszku do pieczenia? Do jednego ciasta? Ale jak to...?