• Informacje na temat:

    ciasto korzenne

Artykuły na temat: ciasto korzenne
  • Korzenne talarki

    ...aluminiową i wstawiamy na noc do lodówki. 2. Ciasto kroimy w cienkie plastry, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 8-10 minut w 200ºC. 3. Czekoladę kruszymy i rozpuszczamy...

  • Korzenne ciastka w lukrowych czapeczkach

    Przygotowanie: Ciasto: masło zmiksuj w misce z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując, dodaj syrop, a następnie wbij jajko. W osobnym naczyniu wymieszaj: mąkę, proszek do pieczenia, kakao, 3 łyżeczki przyprawy do piernika i sól. Suche składniki dodaj do masy maślano-cukrowej, wymieszaj. Ciasto zawiń w folię i odłóż do lodówki na co najmniej 2 godziny. Piekarnik z termoobiegiem rozgrzej...

  • Korzenno-migdałowe ciasteczka z miodem

    ...rękoma, by się połączyły. Z ciasta formuję kulę, zawijam w folię spożywczą i wstawiam do lodówki na co najmniej godzinę. Ciasto można zrobić dzień wcześniej i przechować w lodówce.  Stolnicę podsypuję mąką, ciasto dzielę na cztery części i rozwałkowuję. Za pomocą foremek gwiazdek różnej wielkości wycinam ciastka. W każdym, używając słomki do picia, wycinam na jednym z ramion gwiazdki dziurkę. Blachy...

  • Strucla z korzenną nutą

    ..., usunąć nasiona, pokroić w kostkę.  Śliwki, umyć, przekroić na połówki, usunąć pestki. Jabłka i śliwki wymieszać, dodać przyprawy, cukier i rodzynki.  Ciasto rozwałkować na pergaminie, oprószyć bułką tartą. Wzdłuż dłuższego boku porozkładać mieszankę owocową. Ciasto zwinąć jak struclę, rozłożyć na dużej blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem, posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do...

  • Ciasto marchewkowe z jabłkiem

    ...jajkami. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połącz. Dno tortownicy (24 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej masę marchewkową i wygładź wierzch. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 170°C przez 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstaw je do ostygnięcia. Ciasto można polać polewą czekoladową, posypać cukrem pudrem albo przygotować polewę z kremowego serka...

  • Mikołajki z ciasta piernikowego

    Przygotowanie: Mąkę i cukier przesiać i wymieszać z sodą. Dodać miód, masło, jajko i przyprawę do piernika. Zagnieść twardsze, nielepiące się ciasto. Owinąć je folią spożywczą i odłożyć w chłodne miejsce do następnego dnia. Ciasto rozwałkować na placek o grubości 3 mm i wykroić z niego Mikołaje. Rozłożyć je na natłuszczonej blasze. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec ok. 15 minut...

  • Słodkie, korzenne, mocno pachnące. To jedna z głównych przypraw kuchni chińskiej i tajskiej oraz jeden ze składników przyprawy 5 smaków.

  • Ekspert radzi: Marchewka

    Doświadczona mistrzyni kulinarna, Hanna Szymkiewicz, radzi, jak uzyskać najlepsze ciasto marchewkowe.

  • Wypieki na święta

    Szczególnie polecamy włoskie ciasto z pikantno-korzenną nutą.

  • Dom pachnący cynamonem

    Przyprawy korzenne to esencja świątecznej kuchni. Składnik perfum, kadzideł i afrodyzjaków. Słodki zapach wanilii, cierpki smak goździków czy egzotyczny kardamon to niektóre z bogatej gamy aromatów wzbogacających nawet banalną potrawę. Warto jednak pamiętać o tym, by używać ich z umiarem.

Zdjęcia na temat: ciasto korzenne
Dyskusje na temat: ciasto korzenne