• Informacje na temat:

    chrzan domowy

Artykuły na temat: chrzan domowy
  • Domowy chrzan

    Przygotowanie: Chrzan obierz, umyj i wrzuć do zimnej wody. Zostaw go na około godzinę - stanie się bardziej jędrny i będzie go łatwiej zetrzeć. Ucieraj chrzan na najmniejszych oczkach. Potem umieść go na sitku i sparz gorącą wodą. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i cukrem. Wymieszaj i przełóż do słoika. Zobacz także:

  • Domowy chrzan

    Przygotowanie: Chrzan obierz, umyj i wrzuć do zimnej wody. Zostaw go na około godzinę - stanie się bardziej jędrny i będzie go łatwiej zetrzeć. 4 Ucieraj chrzan na najmniejszych oczkach. Potem umieść go na sitku i sparz gorącą wodą. 4 Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i cukrem. Wymieszaj i przełóż do słoika. Zobacz także:

  • Chrzan nie do chrzanu

    Wiele lat znałam chrzan pod angielską nazwą, "horseradish" (tłumaczyłam to jako: końska rzodkiew) i byłam przekonana, że jedzą go tylko konie. Jednak w XVI wieku słowo "horse" znaczyło też "mocny" albo "szorstki". I w takim tłumaczeniu nazwa staje jak najbardziej zrozumiała.

  • Dla zaostrzenia smaku żurku pod koniec gotowania dodaj do niego 1-1,5 łyżki chrzanu ze słoiczka (a najlepiej własnej roboty).

  • Liście chrzanu na lepsze trawienie

    Chrzan znamy i jemy gównie w postaci startego korzenia jako dodatek do potraw. Jednak teraz, na wiosnę, warto wykorzystać młode liście chrzanu. Są mniej ostre z leciutką nutą goryczy.

  • Czosnek - domowy antybiotyk

    ...działa rozgryzanie goździka lub ziarenka kawy. Pamiętajmy, że... Podobne do czosnku działanie mają inne warzywa. Należą do nich: por, cebula i chrzan. Przynajmniej raz w tygodniu zjedzmy porcję surówki z kiszonej kapusty z wyciśniętym ząbkiem czosnku, cebulą dymką, łyżeczką świeżo startego chrzanu i z łyżką oleju rzepakowego. Cebulę, podobnie jak czosnek, najlepiej jeść na surowo, właśnie w surówce...

  • Domowy pasztet

    ...porto Chrzan tarty Natka pietruszki Listki bazylii Przyprawy: Przyprawa do pieczeni Majeranek otarty Sól morska Pieprz czarny mielony Sposób przygotowania: Do dużej miski(...) z piekarnika i pozostawiamy w formie do ostygnięcia. Podanie: Pasztet kroimy w plastry i układamy na talerzach udekorowanych listkami bazylii. Podajemy z dodatkiem tartego chrzanu. Przepis...

  • Moc domowych syropów

    Skuteczność własnoręcznie przygotowanych specyfików jest porównywalna z preparatami aptecznymi, ale domowe nie mają konserwantów, sztucznych barwników, aromatów. Aby domowy syrop łagodził kaszel(...) wymieszaj i zażywaj po łyżce kilka razy dziennie (też po chorobie na wzmocnienie). Możesz dodać ciut świeżo tartego chrzanu lub imbiru - oba działają silnie przeciwzapalnie.

  • 10 pytań o właściwości chrzanu

    Chrzan stanowi ważny element polskiej tradycji kulinarnej. Bez niego nie byłoby barszczu chrzanowego, dobrych ogórków kiszonych czy ćwikły. Jednak walory smakowe chrzanu ustępują miejsca jego właściwościom zdrowotnym, które w 10 odpowiedziach przedstawia Tomasz Kwaśniewski.

  • Na wrzody i niestrawność: Sok z cytryny, ćwikła z chrzanem i migdały

    Cytrynę kojarzysz najczęściej jako domowy środek na przeziębienie, ale jest ona też polecana osobom, które mają problemy z układem pokarmowym.

Wideo na temat: chrzan domowy
  • Jak przygotować domowy chrzan?

    Piotr Kucharski pokazał w "Dzień Dobry TVN", że chrzan, cytryna, śmietana i sól wystarczą, by w prosty sposób przygotować chrzan domowej roboty. No i nie można zapomnieć o ładnych słoiczkach, do których nałożymy nasz domowy wyrób. (DDTVN/x-news)

  • Męczący kaszel, nieustanny katar i ból gardła. Do tego bóle mięśni i ogólne osłabienie. Tak właśnie wyglądają jesienne miesiące w większości polskich domów. Jakie są najlepsze domowe sposoby na walkę z przeziębieniem? Propagatorzy zdrowego trybu życia Karolina i Maciej Szaciłło podzielili się swoimi przepisami na domowe syropy. Oprócz klasycznego syropu z cebuli zaproponowali też syrop z chrzanu

Dyskusje na temat: chrzan domowy
  • Re: Coś na Wielkanoc

    Upieklam makowiec ,metrowiec ,tort orzechowy,wafel z galaretka,zrobilam salatke hetmanska tradycyjnie utarlam chrzan do jaj domowy najlepszy i mam tez gar zuru , nogi mi juz wysiadaja ,ale tradycji stanie sie zadosc ,bo moje dzieci uwazaja , ze nie ma to jak swieta u rodzicow ,a tak mi sie marza swieta bez tego wysilku ,moze kiedys spedze swieta tak tylko we dwoje z moja polowka?,chyba marne

  • Re: Domowy chrzan

    Zachwalam smak domowego jedzenia i wyrobów nad sklepową padliną.Komentarze piszemy pod przepisem o domowym chrzanie,nie zauważyłaś tego czy może czytać nie potrafisz

  • Re: roladki szynkowe

    Na każdą uroczystość robię duży półmisek zimnych mięs, w którym uczetniczą RURKI CHRZANOWE (nie wiedziałam że to Poradnik Domowy). Oto moje spostrzeżenia: nie daję joguru, gdyż niepotrzebnie rozrzedza nadzienie, majonez dodaję na końcu, po wymieszaniu "stałych" składników, gdyż jeżeli jabłka są bardzo soczyste, to nadmiar soku należy odsączyc, majonezu daję tylko tyle aby składniki skleić, chrzan

  • Re: Domowy chrzan

    Parzenie chrzanu to idiotyzm. Pozbawiamy się większości najzdrowszych i najsmaczniejszych składników,

  • Re: Domowy chrzan

    A co rączki do tyłka przyrosły że nie potrafisz zrobić domowego chrzanu tylko polecasz sklepową papkę chrzano-podobną.Te sklepowe coś nawet nie stało koło prawdziwego chrzanu,kupowałem i jadłem z różnych firm te papki i każda była ohydna.Prawdziwy chrzan to się robi samemu dziecko i musi być mocny a ty lepiej zajmij się jedzeniem cukierków

  • Re: Domowy chrzan

    Chrzan w moim domu jest od zawsze,oczywiście robiony własnoręcznie. Po starciu chrzanu dodaje soku z cytryny,soli i cukru do smaku.Żeby był łagodny, dodaje starte ugotowane jajko lub dwa, można dodać też gęstej śmietany.Taki chrzan w lodówce może stać co najmniej dwa tygodnie.Tylko nie wiem po co go parzyć?

  • Re: Domowy chrzan

    Chrzan ma to do siebie że musi być mocny a jak ktoś nie lubi takiego smaku to niech używa czegoś słabszego.A kupiony w sklepie chrzan to się nadaje dla dzieci do przedszkola,papka bez smaku w której jest więcej wody i chemii niż chrzanu.Najlepszy jest własnoręcznie wykopany bądź kupione korzenie,starty i doprawiony i wtedy to jest prawdziwy chrzan.

  • Re: Domowy chrzan

    Uprawianie wiochy w domu to spacjalnosc wielu wolakow. Wedlug mnie tarcie chrzanu w domu to idiotyzm .

  • Re: Domowy chrzan

    Jak lubisz to to twoja sprawa, ale dlaczego obrazasz ludzi. Miliony kupuja chrzan w sklepie i maja inne zdanie jak ty i nikt ci ne zabrania uprawiania wiochy w domu.

  • Re: Domowy chrzan

    Nie polecam, a juz na pewno nie cytryna tylko ocet. Lepiej kupic porzadny chrzan na occie niz babrac sie z tym w domu. Wyjdzie piekielnie ostry, a ile wietrzenia ile lez.