• Informacje na temat:

    chrzan

Artykuły na temat: chrzan
  • Domowy chrzan

    Przygotowanie: Chrzan obierz, umyj i wrzuć do zimnej wody. Zostaw go na około godzinę - stanie się bardziej jędrny i będzie go łatwiej zetrzeć. Ucieraj chrzan na najmniejszych oczkach. Potem umieść go na sitku i sparz gorącą wodą. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i cukrem. Wymieszaj i przełóż do słoika. Zobacz także:

  • Chrzan nie do chrzanu

    Wiele lat znałam chrzan pod angielską nazwą, "horseradish" (tłumaczyłam to jako: końska rzodkiew) i byłam przekonana, że jedzą go tylko konie. Jednak w XVI wieku słowo "horse" znaczyło też "mocny" albo "szorstki". I w takim tłumaczeniu nazwa staje jak najbardziej zrozumiała.

  • Domowy chrzan

    Przygotowanie: Chrzan obierz, umyj i wrzuć do zimnej wody. Zostaw go na około godzinę - stanie się bardziej jędrny i będzie go łatwiej zetrzeć. 4 Ucieraj chrzan na najmniejszych oczkach. Potem umieść go na sitku i sparz gorącą wodą. 4 Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i cukrem. Wymieszaj i przełóż do słoika. Zobacz także:

  • Chrzan działa rozjaśniająco

    Korzeń chrzanu obierz  i opłucz. Następnie zetrzyj go na drobnej tarce do miski.   Zalej octem winnym lub jabłkowym i odstaw na kilka dni  w ciepłe miejsce. Płyn przecedź przez gazę i przecieraj nim ciemne plamki na twarzy czy skórze dekoltu.

  • Dlaczego warto jeść chrzan

    ...fizyczną. Dlatego warto go jeść przez cały rok. Dzięki temu rzadziej będziemy chorować, a podczas ucztowania łatwiej strawimy tłuste i ciężkie pokarmy. Ostry, ale skuteczny Właściwości lecznicze chrzanu wynikają z obecności synigryny - substancji, która odpowiada za jego ostry i piekący smak. Chrzan ma działania bakteriobójcze, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze. Rozgrzewa, dlatego jest pomocny...

  • Trzy powody, aby codziennie jeść chrzan

    Okazuje się, że chrzan to samo samo zdrowie!

  • Chrzan jest silnie antynowotworowy

    O chrzanie przypominamy sobie zazwyczaj przed Wielkanocą! Niesłusznie!

  • Liście chrzanu na lepsze trawienie

    Chrzan znamy i jemy gównie w postaci startego korzenia jako dodatek do potraw. Jednak teraz, na wiosnę, warto wykorzystać młode liście chrzanu. Są mniej ostre z leciutką nutą goryczy.

  • Sztuka mięsa z chrzanem

    Przygotowanie: Wołowinę umyć, zalać litrem wrzątku. Dodać zioła i sól, oczyszczoną włoszczyznę oraz umytą i opaloną nad ogniem cebulę. Gotować ok. 1,5-2 godziny, aż mięso będzie miękkie. Mięso wyjąć z bulionu, pokroić w plastry, trzymać w cieple. Zasmażyć mąkę z masłem, podlać szklanką bulionu, zagotować, rozetrzeć grudki. Dodać chrzan, doprawić do smaku, na koniec zaciągnąć śmietaną. Mięso...

  • Lekka sałatka ziemniaczana z chrzanem

    ...z cytryny. Przygotować krem: wymieszać chrzan ze śmietaną i majonezem. Zamiast śmietany można użyć jogurtu. Ziemniaki pokroić w kostki, dodać pokrojony seler, marchewkę, jabłko. Wszystko polać chrzanowym kremem i doprawić pieprzem, solą i sokiem z cytryny. Zostawić na jakiś czas w lodówce, niech się przegryzie. Zobacz także:

Wideo na temat: chrzan
  • Jak przygotować domowy chrzan?

    Piotr Kucharski pokazał w "Dzień Dobry TVN", że chrzan, cytryna, śmietana i sól wystarczą, by w prosty sposób przygotować chrzan domowej roboty. No i nie można zapomnieć o ładnych słoiczkach, do których nałożymy nasz domowy wyrób. (DDTVN/x-news)

  • Wartości lecznicze chrzanu

    O chrzanie przypominamy sobie zazwyczaj przed Wielkanocą! Niesłusznie! Spożywany regularnie walczy z reumatyzmem, chorobami układu oddechowego i przeciwdziała nowotworom!

  • Święta, frankfurterki i chrzan

    Piotr Kupicha opowiada o rodzinnych świętach wielkanocnych, o tym, jakie potrawy znajdą się na stole i jakie zwyczaje praktykują w domu.

Dyskusje na temat: chrzan
  • Kąpiel z dodatkiem chrzanu

    Czy lubicie chrzan? do czego jeszcze stosujecie oprócz jedzenia? Ja słyszałam, że liście chrzanu można ukladac pod poduszką, aby ułatwiać zasypianie a korzeń jest naturalnym odpromiennikiem) ale najlepsze jest oczywiście to że wybiela piegi i przebarwienia skóry! można przykładać korzeń lub zrobić ocet z chrzanu i to jest doskonały kosmetyk. Znalazłam też taką informację: "W lecznictwie ludowym

  • Re: Domowy chrzan

    Parzenie chrzanu to idiotyzm. Pozbawiamy się większości najzdrowszych i najsmaczniejszych składników,

  • Re: czy mogę mrozić chrzan????

    A za ile kupiła ten chrzan?

  • Re: Domowy chrzan

    Chrzan w moim domu jest od zawsze,oczywiście robiony własnoręcznie. Po starciu chrzanu dodaje soku z cytryny,soli i cukru do smaku.Żeby był łagodny, dodaje starte ugotowane jajko lub dwa, można dodać też gęstej śmietany.Taki chrzan w lodówce może stać co najmniej dwa tygodnie.Tylko nie wiem po co go parzyć?

  • czy mogę mrozić chrzan????

    Witam wszystkich Smakerowiczów. Mam do Państwa pytanie. Ostatnio wkładałam ogórki do słoików. Kupiła za dużo chrzanu. Czy mogę zamrozić chrzan zebym miała go na poźniej do kolejnych weków? Czy chrzan nie straci aromatu i bedzie sie nadawał do kiszenia?

  • Re: Domowy chrzan

    Chrzan ma to do siebie że musi być mocny a jak ktoś nie lubi takiego smaku to niech używa czegoś słabszego.A kupiony w sklepie chrzan to się nadaje dla dzieci do przedszkola,papka bez smaku w której jest więcej wody i chemii niż chrzanu.Najlepszy jest własnoręcznie wykopany bądź kupione korzenie,starty i doprawiony i wtedy to jest prawdziwy chrzan.

  • Re: czy mogę mrozić chrzan????

    Oczywiście można mrozić chrzan ,też tak robię bo używam go przez całą zimę do kiszenia kapusty. Trzymam go obrany i pokrojony w wąskie paski .

  • Re: Domowy chrzan

    Uprawianie wiochy w domu to spacjalnosc wielu wolakow. Wedlug mnie tarcie chrzanu w domu to idiotyzm .

  • Re: czy mogę mrozić chrzan????

    zgadzam się z Tobą PAMPOLINA taka cena za chrzan?, ale i też inne warzywa są bardzo drogie i zwala się to na powódź...ale zarabiają na tym inni, a nie Ci poszkodowani...chrzan można zamrozić jak i inne warzywa, trzeba go oczyścić,umyć,wysuszyć i można zamrozić

  • Re: Domowy chrzan

    A co rączki do tyłka przyrosły że nie potrafisz zrobić domowego chrzanu tylko polecasz sklepową papkę chrzano-podobną.Te sklepowe coś nawet nie stało koło prawdziwego chrzanu,kupowałem i jadłem z różnych firm te papki i każda była ohydna.Prawdziwy chrzan to się robi samemu dziecko i musi być mocny a ty lepiej zajmij się jedzeniem cukierków