• Informacje na temat:

    chrzan

Artykuły na temat: chrzan
  • Domowy chrzan

    Przygotowanie: Chrzan obierz, umyj i wrzuć do zimnej wody. Zostaw go na około godzinę - stanie się bardziej jędrny i będzie go łatwiej zetrzeć. Ucieraj chrzan na najmniejszych oczkach. Potem umieść go na sitku i sparz gorącą wodą. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i cukrem. Wymieszaj i przełóż do słoika. Zobacz także:

  • Wykrztuśny chrzan

    Syrop chrzanowy. Zetrzyj na tarce 100 g świeżego korzenia chrzanu. Zalej 1/2 szklanki przegotowanej, przestudzonej wody. Pozostaw pod przykryciem na ok. pół godziny. Po tym czasie wyciśnij sok przez płótno. Dodaj do niego 100 g miodu albo słodzonego soku owocowego. Powstały syrop pij trzy razy dziennie po łyżce stołowej. Można go też podawać dzieciom, ale w mniejszych dawkach - po łyżeczce do...

  • Syrop z chrzanu na odporność

    Chrzan to naturalny antybiotyk. Zwalcza zarazki i wzmacnia układ odpornościowy.

  • Chrzan - "antybiotyk rolników"

    Gdy dokuczają nam przeziębienia warto sięgnąć do domowej apteczki, w której nie może zabraknąć chrzanu. Pół łyżeczki świeżo startego chrzanu dziennie wspomoże walkę z wirusami.

  • Domowy chrzan

    Przygotowanie: Chrzan obierz, umyj i wrzuć do zimnej wody. Zostaw go na około godzinę - stanie się bardziej jędrny i będzie go łatwiej zetrzeć. 4 Ucieraj chrzan na najmniejszych oczkach. Potem umieść go na sitku i sparz gorącą wodą. 4 Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i cukrem. Wymieszaj i przełóż do słoika. Zobacz także:

  • Chrzan działa rozjaśniająco

    Korzeń chrzanu obierz  i opłucz. Następnie zetrzyj go na drobnej tarce do miski.   Zalej octem winnym lub jabłkowym i odstaw na kilka dni  w ciepłe miejsce. Płyn przecedź przez gazę i przecieraj nim ciemne plamki na twarzy czy skórze dekoltu.

  • Korzeń chrzanu nie gorszy niż moringa

    Okazuje się, że chrzan ma lecznicze właściwości! Wiedzieliście?

  • Ketchup, majonez, musztarda i chrzan - czego unikać?

    Wielu z nas nie wyobraża sobie posiłków bez dodatków, jak ketchup, majonez, musztarda czy chrzan. Czy możemy je jeść bezkarnie, nie szkodząc naszemu zdrowiu? Okazuje się, że wiele zależy od składu. Dowiedz się, czego unikać.

  • Dlaczego warto jeść chrzan

    ...fizyczną. Dlatego warto go jeść przez cały rok. Dzięki temu rzadziej będziemy chorować, a podczas ucztowania łatwiej strawimy tłuste i ciężkie pokarmy. Ostry, ale skuteczny Właściwości lecznicze chrzanu wynikają z obecności synigryny - substancji, która odpowiada za jego ostry i piekący smak. Chrzan ma działania bakteriobójcze, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze. Rozgrzewa, dlatego jest pomocny...

  • Trzy powody, aby codziennie jeść chrzan

    Okazuje się, że chrzan to samo samo zdrowie!

Zdjęcia na temat: chrzan
Wideo na temat: chrzan
  • Musztarda, keczup, chrzan, majonez. Czego unikać w składzie?

    Musztarda, keczup, chrzan, majonez i różnego rodzaju sosy to dodatki, które często pojawiają się na naszych talerzach. Czy są zdrowe? Które wybierać, a które lepiej wyeliminować z diety? W tej kwestii doradzała Małgorzata Różańska, dietetyk kliniczny.

  • Jak przygotować domowy chrzan?

    Piotr Kucharski pokazał w "Dzień Dobry TVN", że chrzan, cytryna, śmietana i sól wystarczą, by w prosty sposób przygotować chrzan domowej roboty. No i nie można zapomnieć o ładnych słoiczkach, do których nałożymy nasz domowy wyrób. (DDTVN/x-news)

  • Wartości lecznicze chrzanu

    O chrzanie przypominamy sobie zazwyczaj przed Wielkanocą! Niesłusznie! Spożywany regularnie walczy z reumatyzmem, chorobami układu oddechowego i przeciwdziała nowotworom!

Dyskusje na temat: chrzan
  • Kąpiel z dodatkiem chrzanu

    Czy lubicie chrzan? do czego jeszcze stosujecie oprócz jedzenia? Ja słyszałam, że liście chrzanu można ukladac pod poduszką, aby ułatwiać zasypianie a korzeń jest naturalnym odpromiennikiem) ale najlepsze jest oczywiście to że wybiela piegi i przebarwienia skóry! można przykładać korzeń lub zrobić ocet z chrzanu i to jest doskonały kosmetyk. Znalazłam też taką informację: "W lecznictwie ludowym

  • Re: Wykrztuśny chrzan

    chrzan jest bardzo zdrowy zastąpi nawet, antybiotyk -sprawdzone -ktoś w rodzinie miał problemy z uchem -wizyty u laryngologa nic nie pomogły, ani tabletki ,wieczny ból. brak snu po nocach ,chrzan był jedynym lekiem i skuteczny co zadziałał pozytywnie -pod wpływem tego mocnego warzywa -wszystko skończyło się pomyślnie - a leki nie zadziały. należy korzystać bo dobre wyniki ma na TARCZYCE

  • Re: czy mogę mrozić chrzan????

    A za ile kupiła ten chrzan?

  • Re: Wykrztuśny chrzan

    ...zmniejsza cholesterol LDL, czyli "zły"....

  • czy mogę mrozić chrzan????

    Witam wszystkich Smakerowiczów. Mam do Państwa pytanie. Ostatnio wkładałam ogórki do słoików. Kupiła za dużo chrzanu. Czy mogę zamrozić chrzan zebym miała go na poźniej do kolejnych weków? Czy chrzan nie straci aromatu i bedzie sie nadawał do kiszenia?

  • Re: Wykrztuśny chrzan

    chrzan niesamowita roślina, to jest nasz imbir i żen-szeń w jednym.

  • Re: czy mogę mrozić chrzan????

    Oczywiście można mrozić chrzan ,też tak robię bo używam go przez całą zimę do kiszenia kapusty. Trzymam go obrany i pokrojony w wąskie paski .

  • Re: Niedocenione liście chrzanu

    Chrzan jest dobry , mam go w ogrodzie i nie tylko do kiszenia ogórków , ale można ugotować zupę chrzanówkę .Dawniej gospodynie na wsi jak zrobiły masło to owijały go do liści chrzanu ,dłużej było dobre .W ogrodzie zaś może rosnąć w suchszym miejscu i jest piękną dekoracją

  • Re: czy mogę mrozić chrzan????

    zgadzam się z Tobą PAMPOLINA taka cena za chrzan?, ale i też inne warzywa są bardzo drogie i zwala się to na powódź...ale zarabiają na tym inni, a nie Ci poszkodowani...chrzan można zamrozić jak i inne warzywa, trzeba go oczyścić,umyć,wysuszyć i można zamrozić

  • Re: Domowy chrzan

    Parzenie chrzanu to idiotyzm. Pozbawiamy się większości najzdrowszych i najsmaczniejszych składników,