• Informacje na temat:

    chrzan

Artykuły na temat: chrzan
  • Chrzan nie do chrzanu

    Wiele lat znałam chrzan pod angielską nazwą, "horseradish" (tłumaczyłam to jako: końska rzodkiew) i byłam przekonana, że jedzą go tylko konie. Jednak w XVI wieku słowo "horse" znaczyło też "mocny" albo "szorstki". I w takim tłumaczeniu nazwa staje jak najbardziej zrozumiała.

  • Domowy chrzan

    Przygotowanie: Chrzan obierz, umyj i wrzuć do zimnej wody. Zostaw go na około godzinę - stanie się bardziej jędrny i będzie go łatwiej zetrzeć. 4 Ucieraj chrzan na najmniejszych oczkach. Potem umieść go na sitku i sparz gorącą wodą. 4 Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i cukrem. Wymieszaj i przełóż do słoika. Zobacz także:

  • Chrzan działa rozjaśniająco

    Korzeń chrzanu obierz  i opłucz. Następnie zetrzyj go na drobnej tarce do miski.   Zalej octem winnym lub jabłkowym i odstaw na kilka dni  w ciepłe miejsce. Płyn przecedź przez gazę i przecieraj nim ciemne plamki na twarzy czy skórze dekoltu.

  • Chrzan jest silnie antynowotworowy

    O chrzanie przypominamy sobie zazwyczaj przed Wielkanocą! Niesłusznie!

  • Sztuka mięsa z chrzanem

    Przygotowanie: Wołowinę umyć, zalać litrem wrzątku. Dodać zioła i sól, oczyszczoną włoszczyznę oraz umytą i opaloną nad ogniem cebulę. Gotować ok. 1,5-2 godziny, aż mięso będzie miękkie. Mięso wyjąć z bulionu, pokroić w plastry, trzymać w cieple. Zasmażyć mąkę z masłem, podlać szklanką bulionu, zagotować, rozetrzeć grudki. Dodać chrzan, doprawić do smaku, na koniec zaciągnąć śmietaną. Mięso...

  • Dla zaostrzenia smaku żurku pod koniec gotowania dodaj do niego 1-1,5 łyżki chrzanu ze słoiczka (a najlepiej własnej roboty).

  • ..., jogurtem lub majonezem. W kuchni świeżo utarty korzeń chrzanu z sokiem z cytryny wykorzystuje się jako dodatek do mięs, wędlin i pasztetów. Używa się go do tłustych i ciężkostrawnych potraw, gdyż poprawia ich smak i ułatwia trawienie. Zupa na ostro Chrzan obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wrzuć do gorącego wywaru z włoszczyzny i gotuj 10 minut. Następnie dodaj obrane...

  • Chrzan - nie tylko na Wielkanoc

    Chrzan zawiera bardzo dużo witaminy C, która poprawia odporność organizmu. Warto więc dodawać go do zup lub sosów, szczególnie na przedwiośniu, gdy częściej się przeziębiamy.

  • Chrzan jak naturalny antybiotyk

    Nie wyobrażamy sobie świąt wielkanocnych bez chrzanu. Według ludowych wierzeń symbolizuje siły witalne i ma zapewnić nam zdrowie przez cały rok. W dawnej Polsce, przed wielkanocną ucztą poświęcony chrzan należało spożyć na czczo, a potem chuchnąć trzy razy do komina. I można już było jadać obficie i tłusto. Ten obyczaj, przynajmniej częściowo, ma swoje uzasadnienie. Ognista przyprawa nie...

  • Carbonara po polsku z chrzanem, grzybami i żółtkiem

    Makaron gotujemy al dente zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Do podsmażonych boczniaków dodajemy śmietanę oraz część posiekanej natki pietruszki. Przyprawiamy do smaku. Wrzucamy gorący makaron, starty ser i mieszamy. Na wierzchu układamy żółtka i chrzan tarty. Przed podaniem posypujemy pozostałą natką. Przepis pochodzi z książki "Doradca smaku 3"  

Wideo na temat: chrzan
  • Wartości lecznicze chrzanu

    O chrzanie przypominamy sobie zazwyczaj przed Wielkanocą! Niesłusznie! Spożywany regularnie walczy z reumatyzmem, chorobami układu oddechowego i przeciwdziała nowotworom!

  • Święta, frankfurterki i chrzan

    Piotr Kupicha opowiada o rodzinnych świętach wielkanocnych, o tym, jakie potrawy znajdą się na stole i jakie zwyczaje praktykują w domu.

  • Jak przygotować domowy chrzan?

    Piotr Kucharski pokazał w "Dzień Dobry TVN", że chrzan, cytryna, śmietana i sól wystarczą, by w prosty sposób przygotować chrzan domowej roboty. No i nie można zapomnieć o ładnych słoiczkach, do których nałożymy nasz domowy wyrób. (DDTVN/x-news)

Dyskusje na temat: chrzan
  • Kąpiel z dodatkiem chrzanu

    Czy lubicie chrzan? do czego jeszcze stosujecie oprócz jedzenia? Ja słyszałam, że liście chrzanu można ukladac pod poduszką, aby ułatwiać zasypianie a korzeń jest naturalnym odpromiennikiem) ale najlepsze jest oczywiście to że wybiela piegi i przebarwienia skóry! można przykładać korzeń lub zrobić ocet z chrzanu i to jest doskonały kosmetyk. Znalazłam też taką informację: "W lecznictwie ludowym

  • Re: Chrzan nie do chrzanu

    do żuru dodaje się chrzan

  • Re: czy mogę mrozić chrzan????

    A za ile kupiła ten chrzan?

  • Re: Chrzan nie do chrzanu

    Nie wyobrażam sobie golonki bez chrzanu!

  • czy mogę mrozić chrzan????

    Witam wszystkich Smakerowiczów. Mam do Państwa pytanie. Ostatnio wkładałam ogórki do słoików. Kupiła za dużo chrzanu. Czy mogę zamrozić chrzan zebym miała go na poźniej do kolejnych weków? Czy chrzan nie straci aromatu i bedzie sie nadawał do kiszenia?

  • Re: Chrzan nie do chrzanu

    Wolborz stolicą chrzanu a mieszkańcy zwą się chrzaniorzami

  • Re: czy mogę mrozić chrzan????

    Oczywiście można mrozić chrzan ,też tak robię bo używam go przez całą zimę do kiszenia kapusty. Trzymam go obrany i pokrojony w wąskie paski .

  • Re: Chrzan nie do chrzanu

    Wszystko pięknie, tylko gdzie mam kupić korzeń chrzanu?...

  • Re: czy mogę mrozić chrzan????

    zgadzam się z Tobą PAMPOLINA taka cena za chrzan?, ale i też inne warzywa są bardzo drogie i zwala się to na powódź...ale zarabiają na tym inni, a nie Ci poszkodowani...chrzan można zamrozić jak i inne warzywa, trzeba go oczyścić,umyć,wysuszyć i można zamrozić

  • Re: Chrzan nie do chrzanu

    Wolbórz to zagłębie chrzanu i chrzaniorzy i śmierdzących chlewni