• Informacje na temat:

    chłodnik

Artykuły na temat: chłodnik
  • Chłodnik ogórkowy

    ...rzodkiewki, szczypiorek, koperek, czosnek oraz starte ogórki.  5. Wszystko wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.  6. Chłodnik wstawić do lodówki, by się schłodził.  7. Podać posypany posiekanym...

  • Chłodnik na upał

    Przygotowanie: Do garnka wlej wodę, dodaj wino oraz połowę truskawek. Dołóż cynamon i wanilię. Całość zagotuj i dopraw cukrem. Odłożone truskawki dokładnie...

  • Chłodnik z buraczkami

    Przygotowanie: 1. Botwinkę drobno posiekaj.  2. Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój na ćwiartki.  3. Zagotuj rosół, dodaj buraczki i startego na...

  • Hiszpański chłodnik gazpacho

    Gazpacho ma wiele odmian, ale zasada jest jedna: w aksamitnej warzywnej zupie ma coś chrupać. Mogą to być warzywa, migdały itp.

  • Chłodnik litewski przygotowuje się na bazie zakwasu chlebowego. Jego nieodłącznym elementem jest ugotowana botwina. Podaje się go ze świeżym ogórkiem,...

  • Tarator: Bułgarski chłodnik

    Do chłodnika warto też dodać posiekane orzechy włoskie, żeby przyjemnie chrupały. Zupa powinna być bardzo zimna, więc dobrze do niej dorzucić przed podaniem kilka kostek lodu.

  • Chłodnik po polsku

    Dobrym pomysłem na letni obiad jest przygotowanie chłodnika.

  • Pyszne i zdrowe chłodniki

    Chłodniki to niskokaloryczny posiłek obfitujący w błonnik, który działa w przewodzie pokarmowym niczym miotła, pomagająca oczyszczać organizm z toksyn. Błonnik pęczniejąc w żołądku daje uczucie sytości na dłużej, dlatego chłodniki są podstawą letnich diet odchudzających. Do tego chłodne zupy są banalnie proste w przygotowaniu. Wystarczą świeże warzywa i blender.  Dania schłodzone są również...

  • Klasyczny chłodnik litewski

    Przygotowanie: Najpierw ugotuj wywar. Botwinę wraz z liśćmi bardzo dokładnie umyj i drobno posiekaj (kilka małych listków odłóż do dekoracji). Zalej małą ilością wody, tylko tyle, aby przykryła buraki i gotuj przez około 10 minut. Wywar natychmiast zakwaś sokiem z cytryny, aby nie stracił intensywnego koloru, a następnie schłodź. Chłodnik z botwiny dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem...

  • Hiszpański chłodnik gazpacho

    Zupa powinna się chłodzić min. 4 godziny w lodówce. Jeżeli nie masz tyle czasu, użyj mniej wody, za to dorzuć kilka kostek lodu.

Zdjęcia na temat: chłodnik
Wideo na temat: chłodnik
  • Chłodnik uniejowski

    Chłodnik uniejowski, gicz jagnięca w czerwonym winie z rozmarynem i borowikami z czarnego lasu oraz rycerskie placki z cukinii z rozmarynem - to pyszne dania, które przygotowali w kuchni "Dzień Dobry Wakacje" uczestnik programu "MasterChef" Adam Kozanecki oraz szef kuchni Rafał Andrzejczak.(Dzień Dobry TVN)

  • Przepis na chłodnik paprykowy

    Chłodniki to świetna propozycja na zupę na zimno nie tylko na upalne dni! Ta robiona z drobno poszatkowanych, zmiksowanych warzyw zupa to popularna pozycja w kartach wielu kuchni narodowych. Właściwie każde warzywo nadaje się do przyrządzenia chłodnika - my tym razem przygotowaliśmy dla was przepis na wyjątkowy chłodnik paprykowy. Zobaczcie, jak łatwo go przygotować!

  • Chłodnik dla ochłody

    Piotr Ogiński, w kolejnym odcinku swojego bloga „Kocham Gotować", pokazał jak zrobić idealną zupę na gorące, letnie dni. Przygotował chłodnik z botwinki z warzywami i jajkiem na twardo z przepisu swojej babci. (Źródło: Kocham Gotować/ x-news)

Dyskusje na temat: chłodnik
  • Kto nie powinien jeść pomidorów?

    na ostro lub chłodnik, a także pomidory w sałatce z rukolą oraz zapiekane z cukinią i serem. Jeśli znacie jakieś fajne przepisy, to podzielcie się!!

  • Re: Jak lato, to chłodnik!

    Mama wychowana i przed wojną mieszkająca na Litwie przrządzala bardzo smaczny chłodnik z boćwiny . Bulion był z cielęciny ,odtłuszczony .zieleninę ucierało sie z solą zeby zmiękła .Ogorek zawsze małosolny .

  • Re: chłodniki

    Badylek 89 jeśli chodzi o chłodnik z sokiem pomidorowym, to robi się go z takich składników co chłodnik z botwiną, z tą różnicą, że zamiast botwiny do maślanki dodaje jedną buteleczkę /300ml/ soku pomidorowego, oczywiście nie gotujemy go. Chłodnik robi się bardzo szybko i ma kwaskowy smak. Ważne jest ,aby dobrze go schłodzić ii posypać koperkiem. Pozdrawiam.

  • Re: Chłodnik po polsku

    Dodajesz do zmieszanej z warzywami śmietany. Smacznego, i nie przejmuj się tymi klmami i krysami. Oni urodzili się w poprzednim wieku i wszystko wiedzą. Tylko nie wiem po co tu zaglądają.

  • Re: chłodniki

    Witam! Ja robie chłodnik z botwiną albo z sokiem pomidorowym. Pierwszy z nich jest na moim profilu. Zapraszam i pozdrawiam.

  • Re: Chłodnik na maślance

    tvn nawet chłodnik spapra,rany.....

  • Re: chłodniki

    W moim domu je się chłodnik z następujących składników:sałaty,ogórka,szczypiorku,rzodkiewki oraz ugotowanego na twardo jajka.Wszystkie składniki oczywiście trzeba pokroić w przypadku sałaty należy rwać ją na kawałki.Zaznaczam,że na chłodnik kupuje mleko krowie bo jest znacznie smaczniejszy.Co do kopru to można dodać do chłodnika,oprócz posypanych ziemniaczków!!Pozdrawiam

  • Re: Jak lato, to chłodnik!

    Najlepszy jest polski chłodnik

  • Re: Przepisy

    CHłODNIK SZCZAWIOWY AUTORSTWA "SMACZNEGO"TEZ BYL DWA RAZY:(

  • Re: Chłodnik na maślance

    Chłodnik z botwinki https://youtu.be/NibqkLZ-gF8