• Informacje na temat:

    chleb na zakwasie

Artykuły na temat: chleb na zakwasie
  • Chleb

    ...chleb. No i byl….Ktos podlapal moje slowa i “Pan Piekarz’ okazal sie nie tylko Polakiem, ale Polakiem fanatykiem chleba na zakwasie i wszystkiego co “zrob sam”. A wogole to teraz zaden “pan” ale fajny(...)  Po latach szukania, probowania i krzywienia sie, powiedzialm dosc. Tak naprawde to zainicjowal to T, twierdzac, skoro caly czas narzekam na tutejszy chleb, to czemu nie upieke sama. No i sie...

  • Czemu straszą nas chlebem?

    Dla jednych baza niemal każdego posiłku, dla innych największe zło tego świata. O co chodzi z chlebem? Dlaczego nas nim straszą?

  • Chleb - wróg, czy przyjaciel?

    ...​Nie jem pieczywa, bo się odchudzam - słychać czasem. A przecież kromka chleba dostarcza tylko ok. 100 kcal. Czy więc chleb tuczy?

  • Sposób na słodki chleb

    Zupełnie jak ciasto Słodkie chleby piekę na drożdżach, na zakwasie lub z proszkiem do pieczenia. Dodaję do nich owoce, warzywa albo bakalie. Takie pieczywo...

  • Jeśli chcesz jeść naprawdę dobry chleb, bez polepszaczy i konserwantów, musisz słono za niego zapłacić. Chyba że upieczesz go sama. Jaki upiec? Najlepszy jest chleb pszenno-żytni na zakwasie(...) dodawaj 2-3 łyżki mąki i mieszaj. W piekarni za kilogram dobrego chleba na zakwasie trzeba zapłacić nawet 15 zł. Jeśli nasza...

  • Wybierz chleb najlepszy dla siebie

    ...potrzebujemy tej energii do funkcjonowania. Oprócz niej zyskujemy dużą porcję błonnika, bo produkty zbożowe są jego najlepszym źródłem. Ogranicza on wchłanianie tłuszczu i usprawnia trawienie. Chleb to także bogate źródło witamin z grupy B, które dbają o nasz dobry nastrój. Pod warunkiem że wybierzesz dobry i odpowiadający potrzebom organizmu. Podpowiadamy, jak to zrobić. Dobry chleb - co...

  • Chleb nasz powszedni

    ...kromki chleba dziennie zaspokajają zapotrzebowanie organizmu na wapń, żelazo i błonnik. Warto wiedzieć, że organizm lepiej przyswaja chleb na zakwasie niż ten rosnący na drożdżach. Białe jest delikatne(...) z 2000 rokiem obecnie Polacy zjadają w ciągu roku o 27 kg mniej chleba! Jednak dietetycy uważają, że to nie jest dobry trend. Rzut oka na zalecaną przez specjalistów piramidę żywieniową wystarczy: na...

  • Jak wybrać najlepszy chleb?

    ...przechowywanym chlebie na zakwasie. Takie pieczywo wysuszy się i sczerstwieje. Dlatego lepiej wybrać ten sprzedawany bez opakowania lub w papierowej torbie. Rodzaje pieczywa PSZENNE wypiekane z mąki pszennej. Są to m.in. chleb zwykły i tostowy, kajzerki, chałki,  francuskie  bagietki. ŻYTNIE wypiekane z mąki żytniej jasnej lub ciemnej na zakwasie. Są to m.in. chleb razowy, staropolski czy...

  • Choć pieczywo razowe, uważa ne za zdrowsze, zawsze jest ciemne, to ciemne nie zawsze jest razowe. Kolor bywa mylący. Prawdziwy razowiec powstaje z mąki żytniej, która nadaje mu ciemniejszy kolor. Do tradycyjnego chleba na zakwasie powinna być użyta mąka razowa typ 2000 lub z pełnego przemiału typ 3000. Może być też mąka graham – 1850, sitkowa – 1400 lub żytnia typ 720. Sprawdzajmy rodzaj mąki...

  • Chleb jasny, ciemny, czy razowy – komu jaki służy?

    Który chleb warto wybierać, by utrzymać figurę i zachować zdrowie na długie lata? Oto nasza podpowiedź. Większość z nas nie wyobraża sobie dnia bez kromki...

Wideo na temat: chleb na zakwasie
  • Prosty chleb na zakwasie

    Chleb - najbardziej popularne pieczywo świata. W sklepach półki uginają się od różnego rodzaju chlebów, ale najlepszy jest chleb zrobiony samodzielnie! Nie potrzebujesz już tradycyjnego, masywnego pieca chlebowego, by cieszyć się własnym pieczywem. Dzięki naszym trikom samemu zrobisz chleb na zakwasie!

  • Prosty chleb na zakwasie

    Chleb - najbardziej popularne pieczywo świata. W sklepach półki uginają się od różnego rodzaju chlebów, ale najlepszy jest chleb zrobiony samodzielnie! Nie potrzebujesz już tradycyjnego, masywnego pieca chlebowego, by cieszyć się własnym pieczywem. Dzięki naszym trikom samemu zrobisz chleb na zakwasie!

  • Zatrzymaj lato w... słoikach

    Piotr Kucharski przygotował w kuchni „Dzień Dobry TVN" przetwory i dania, które pozwolą zatrzymać lato. Kucharz zaproponował słodko-kwaśne pomidorki, suszone pomidory w oliwie, konfiturę z malin z chilli, chleb pszenny na zakwasie, schab z fasolką, pomidorami, figami i rozmarynem oraz ciasto borówkowe z bezą.

Dyskusje na temat: chleb na zakwasie
  • Re: Jak powinno wyglądać pożywne śniadanie?

    ja ostatnio staram się odżywaić jeszcze zdrowiej niż zwykle :) i zwracam coraz większą uwagę na to co zjeść na sniadnaie, przeciez to najważniejszy posiłek dnia. dlatego teraz, gdy tylko mam więcej czasu rano na moim stole pojawia się samodzielnie zrobione musli (bez konserwantów itp), owoce np. połówka grapefruita, pełnoziarnisty chleb na zakwasie, twarożek (sprawdzony pod względem składu

  • Re: Żurek na zakwasie

    Dla mnie zurek na zakwasie jest zawsze niedosmaczony, podobnie jak chleb, dlatego kupuje taki w torebce. Jest o wiele bardziej aromatyczny i smaczniejszy.

  • Re: Jak oczyścić organizm z toksyn?

    w domu. 1. głodówka o chlebie i wodzie – przypomina post, typowy dla średniowiecznych mnichów, ale jest on niezwykle skuteczny. Jeden dzień jemy tylko suchy chleb (najlepiej kupiony w dobrej piekarni, upieczony na naturalnym zakwasie) i popijamy go tylko wodą mineralną. Już po 24 godzinach takiej diety będziemy czuć się lepiej i lżej. 2. Napar z czarnej porzeczki(może być ze słoika) – zalewamy

  • Re: Przygotowanie i pielęgnacja zakwasu chlebowego

    A kto powiedzial,ze chleb koszerny nie moze byc na zakwasie?

  • Re: Zakwas do chleba

    czesto pieke chleb na zakwasie i zakwas powinien miec mocny zapach ,kwasny.

  • Re: Przygotowanie i pielęgnacja zakwasu chlebowego

    Piekę chleb na zakwasie. Dodawanie do niego drożdży to nieporozumienie - bo i po co? Zakwas to rodzaj dzikich drożdży (i naturalnych) - to jego i TYLKO jego rola w chlebie. Drożdże to drożdżówki.

  • Re: Domowy wypiek chleba PRZEPIS CHLEB NA ZAKWASIE

    : - 1,5 szklanki wody (ciepłą wodę pól na pól wymieszać z maślanką). Wtedy chleb dłużej zachowuje świeżość, ale jest bardziej kwaskowaty w smaku. - 1 łyżkę soli - 1 łyżkę cukru ciemnego z melasą(...) wystarcza na 2 keksówki, wypełnione w 2/3. Trzeba ciastu chlebowemu pozwolić wyrosnąć aż do brzegu foremek. Ja piekę w foremkach silikonowych i one sprawdzają się tutaj w 200%. Skorka przy wypieku

  • Re: Domowy chleb

    Domowy chleb pełnoziarnisty na zakwasie https://www.youtube.com/watch?v=36NAiZVPeI8

  • Re: Najlepszy chleb

    Rustykalny, ale własnego wypieku. I żytni na zakwasie.

  • Re: Domowy chleb

    Nie wymądrzaj się swoimi teoriami bo nie kazdy może jeść chleb na zakwasie.