• Informacje na temat:

    chleb drozdzowy

Artykuły na temat: chleb drozdzowy
  • Chleb, Tomasz Deker

    Tomasz Deker, cukiernik z tytułem Mistrza Świata oraz doradca w zakresie gastronomii postanowił zmierzyć się z produktem, który każdy z nas spożywa co najmniej raz dziennie. „Chleb” na półki księgarskie zawita 17 stycznia.

  • Chleb ziemniaczano-marchewkowy

    Chleb to nieodłączny element diety większości z nas. W piekarniach i sklepach jest mnóstwo jego rodzajów, ale oczywiście wiadomo, że najlepszy jest zawsze ten świeżutki pieczony w domu.

  • Wielkanoc pachnie drożdżowym

    .... Pierwszy to oczywiście chleb - niezbędny do życia. Kolejny to oczywiście jajka - symbol odradzającego się na wiosnę życia. Nie może zabraknąć soli, która przydaje smaku, konserwuje i symbolizuje...

  • "Chleb. Domowa piekarnia" Piotra Kucharskiego

    Ręczne wyrabianie chleba to doskonały sposób na pozbycie się stresu, wyładowanie emocji, uspokojenie, zwolnienie tempa dnia codziennego. Bo chleb nie lubi pośpiechu. A ciepły bochenek z chrupiącą skórką jest nagrodą dla cierpliwych.

  • Chcesz nadać wypiekowi oryginalny kształt? Umyj starannie nową glinianą doniczkę. Nalej do niej wody i zostaw na ok. 20 minut, aby dobrze nasiąkła. Wylej wodę i wysmaruj od środka masłem. Włóż ciasto na chleb i wstaw do piekarnika. Chleb lub babka drożdżowa pieczone w takim naczyniu będą wilgotne w środku oraz chrupiące na zewnątrz.

  • Domowy chleb - smak, którego nie da się podrobić

    Moda na gotowanie pociągnęła za sobą również modę na wypiekanie domowego chleba. Piekarze-amatorzy jednogłośnie przyznają, że własnoręczne przygotowanie pieczywa nie jest trudne.

  • Śladami słynnych polskich wypieków

    Zagraniczni turyści zachwycają się smakiem polskiego chleba i nie mogą wyjść z podziwu, że mamy tyle ciast! Twierdzą, że są „bosko smaczne” i niepowtarzalne jak nasze zabytki.

  • Co jeść, aby uniknąć zgagi i refluksu?

    ...​Powinnaś zjadać pięć niewielkich posiłków. Unikaj spożywania smażonych oraz tłustych mięs i wędlin - boczków, golonek, żeberek i baleronów. Wybieraj gotowany drób, schab, króliki i chude mięso wołowe. Jedz ryby - pieczone i gotowane. Wystrzegaj się ostrych oraz wzdymających potraw - kapusty, grochu, soczewicy, fasoli, chili. Warzywa spożywaj zawsze w towarzystwie chleba lub kaszy. Jedz...

  • Masz, babo placek!

    Niedawno przy rodzinnym śniadaniu rozmowa zeszła na temat ważny dla wszystkich domowników, a mianowicie na pieczywo. I jak to zwykle u nas bywa, gdy rozpoczynamy dyskusję kulinarną, atmosfera szybko zrobiła się gorąca. Każdy miał swój ulubiony chleb/bułkę, był przekonany o ich wyższości nad konkurencją i starał się o tym przekonać pozostałych członków rodziny.

  • Nie rób tego wątrobie

    Zrezygnować z potraw wzdymających i pikantnych, dodawać do dań przyprawy żółciopędne (tymianek, majeranek, miętę, oregano). Jeść jajka (na miękko), a nabiał wyłącznie chudy - twarogi, jogurty i kefiry.  Na śniadanie dwie kromki bułki paryskiej, dwa  jajka na półmiękko, pomidor, kawa albo pasta z dorsza z koperkiem, chleb pszenny, herbata.  Drugie śniadanie. Mus owocowy z malin, jabłek...

Wideo na temat: chleb drozdzowy