• Informacje na temat:

    bulion

Artykuły na temat: bulion
  • Ramen: Japoński bulion

    Moja włoska przyjaciółka wróciła niedawno z Japonii, zachwyciło ją tam wszystko oprócz jedzenia. - Te okropne zupy z toną makaronu! - powiedziała, nie kryjąc obrzydzenia. - Chodzi ci o ramen? - zapytałam nieśmiało, bo sama bardzo go lubię. - Ramen-szmamen, ostry bulion z kawałkami mięsa i rozgotowane kluchy, które wszyscy wysysają z miski z okropnym siorbaniem, daj spokój! Po takim dictum nie...

  • ​Bulion rybny

    Prosty sposób na doskonały bulion.

  • Bulion kompostowy, czyli co zrobić z obierkami

    Maia Sobczak, blogerka kulinarna i autorka książek, w swym najnowszym wydawnictwie zawarła przepisy, które nauczą nas, jak wykorzystać wszystko "do ostatniego okruszka". Np. zamiast wyrzucać warzywne obierki można z nich ugotować kompostowy bulion, który będzie podstawą do wielu dań.

  • Bulion po bawarsku z kluseczkami

    ...i pokrojone mięso, zagotować. Uformowane kluski wrzucić do gotującego się wywaru na 15 min. Przed podaniem bulion doprawić i posypać drobno pokrojonym szczypiorem.

  • Orientalny bulion typu ramen z grzybami shiitake

    .... Zmniejsz gaz na minimalny i zostaw wywar przynajmniej na 2 godziny na ogniu, raz na jakiś czas zbierz to, co wypłynie na powierzchnię. Pod koniec dopraw sosem sojowym, sosem rybnym i cukrem. Bulion...

  • Gdy przygotowujesz płynne potrawy, np. zupy czy buliony do zamrożenia, nie wypełniaj nimi pojemnika aż po brzegi. Jeśli jego pojemność...

  • Bulion do paelli i risotto

    Rozdrobnij czosnek. Pokrój pietruszkę. Posmaż je na oliwie. Dodaj skorupki krewetek. (Jeśli przygotowujesz bulion na paellę, dodaj trochę wędzonej papryki). Dodaj szkielety rybne. Wlej 3 l wody.  Dodaj starte pomidory i namoczony szafran. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu 2-2,5 godziny. Usuń szkielety rybne i zmiksuj zupę. Przecedź przez sito. Bulionu użyj do paelli i risotta...

  • Bosacka: Rosół czy bulion?

    .... W sklepowych kostkach rosołowych mieszka głównie... sól. Niezależnie od tego, czy nazywają się rosołowe, czy bulionetki, składają się w co najmniej 50 proc. z soli, 10 proc. to tłuszcze zwierzęce...

  • Innowacja kulinarna od Krakusa - unikalne koncentraty bulionów drobiowego i warzywnego

    Marka prezentuje innowację, koncentraty bulionów - drobiowego i warzywnego - doskonałe do każdego dania. Kompromisy dotyczące czasu poświęconego na gotowanie, smaku, składu i jakości potrawy na bazie bulionu nie będą już potrzebne.

  • Bulion z kasza gryczana

    ...swych dan inspirowanych dalekim wschodem. Ale, akurat w tym wypadku inspiracji jest ze wschodu Europy! Pyszna zreszta! 4 porcje przygotowanie calosci okolo 45 minut Bulion: 20 cl(...) goracym bulionem. Gotowac kwadrans. Gdy nie ma juz prawie plynu w kaszy dodac 2 male chochle bulionu i potrzymac na gazie chwile, az kasza " wypije" plyn. Dodac morele, bazylie, cytryne. Na talerze wlac...

Zdjęcia na temat: bulion
Wideo na temat: bulion
Dyskusje na temat: bulion
  • Re: Gołąbki przepis najlepszy jaki znacie!

    i najlepiej szerokiego garnka wyłożyć kilkoma liśćmi kapusty (np. takimi, które się porwały). Na wierzchu ułożyć gołąbki. Zagotować bulion w innym garnku i zalać nim gołąbki. Postawić na gazie, przykryć

  • Re: Ramen: Japoński bulion

    kolesiu coś tam. a spróbuj sobie tak między bulionem z kury 2362 a 2363

  • Re: KACZKA

    aaaa... No to bez jablek...a zamiast wina bulion.

  • Re: Ramen: Japoński bulion

    szanowna Pani Cap coś tam! A w czym ten bulion jest lepszy od naszego bulionu z kury, takiej prawdziwej co po podwórku biegała? Czy te wodorosty tak Panią rajcują czy może soja modyfikowana genetycznie?

  • Re: Rizotto

    Suchy ryż prażę na maśle z dodatkiem kurkumy, dodaję bulion i ocet lub wino białe oraz przyprawy. Dolewam bulionu i dodaje warzywa. Odparowywuje nadmiar płynu aby uzyskać konsystencje półpłynną i dodaję trochę masła dla smaku.

  • Re: Ramen: Japoński bulion

    Od bulionu z kury na pewno jest lepszy. Pytanie czy jest lepszy od polskiego rosołu, do gotowania którego użyto trzech lub czterech rodzajów mięsa.

  • Re: Kociołek

    tego wlewam bulion licząc na 2 szklanki ryżu 4 szklanki płynu. Bulion to np. rozpuszczona kostka rosołowa. Do bulionu dodaję przypraw jakie lubię i co mam pod ręką, np pieprz ziołowy. Należy pamiętać, że ryż zwiększa objętość. Wszystko szykuje w domu, w plenerze tylko to wsypuję. Czasami daje zamiast ryżu ziemniaki ale mniej bulionu. Danie ma konsystencję stałą.

  • Re: Ramen: Japoński bulion

    Gaidżin to określenie niegrzeczne, pogardliwe. Natomiast prawidlowym, okresleniem jest gaikokudzin.

  •  jak ugotować ryż ?

    Do zamieszczonych już przepisów gotowania ryżu, proponuję kostkę Knora -BULION z oliwa z oliwek i ziołami-, dodać ją do wody z ryżem zamiast oliwy, polecam, stosowałam również jak gotowałam makaron . SMACZNEGO !

  • Re: Ramen: Japoński bulion

    Ale jadłeś kiedyś Ramen?