• Informacje na temat:

    blanszowanie warzyw

Artykuły na temat: blanszowanie warzyw
  • ...}}--> 4. Warzywa osącz z zimnej wody. Bób obierz z łupinek. Dzięki blanszowaniu strączki zachowują swój kolor i wartości odżywcze. 5. Przygotowane w ten sposób jarzyny możesz zapakować w woreczki foliowe i zamrozić. Piotr Bruś-Klepacki jest głównym kucharzem magazynu kulinarnego „Kukbuk” : Tak zblanszowane warzywa są doskonałe do...

  • ...liście będą suche, trzeba je delikatnie pokruszyć na pergaminie, a łodyżki jeszcze dosuszyć. Blanszowanie warzyw Warzywa przeznaczone na susz należy przebrać, starannie umyć, oczyścić, ewentualnie(...) wodzie i dokładnie odsączamy. Zblanszowane warzywa szybciej wysychają i zachowują naturalną barwę. Uwaga! nie blanszujemy cebuli i porów. Na wigilijny kompot Przeznaczone na susz jabłka i gruszki...

  • Popularne przed wojną warzywo wraca na stoły. Piękne, karbowane, zielone liście jarmużu można wykorzystać do dekoracji potraw.

  • Smażenie warzyw jest zdrowsze niż ich gotowanie

    Naukowcy z Uniwersytetu w Granadzie wykazali, że smażenie warzyw jest zdrowsze niż ich gotowanie. Jak wynika z raportu opublikowanego w magazynie "Food Chemistry", w trakcie smażenia warzyw wzrasta ilość związków fenolowych, które pomagają zapobiegać m.in. nowotworom czy cukrzycy.

  • Korzystaj z lata i chudnij: 7 zielonych warzyw, które ci w tym pomogą

    Przedstawiamy listę warzyw, dzięki którym łatwiej pozbyć się niechcianych kilogramów. Wystarczy dokładać je do codziennych posiłków - już po kilku dniach okaże się, że jesz mniej i czujesz się lżej(...) niezbędny, by przyspieszyć procesy metaboliczne - lepiej wtedy spalasz jedzenie, mniej odkładasz jako tłuszczyk. Wspólną cechą naszych warzyw jest też zielony kolor. Zawdzięczają go chlorofilowi, który...

  • Aromatyczna zupa krem

    ...i odparuje płyn (ok. 15 min). Przełóż je do gorącego bulionu. Na pozostałym maśle zeszklij cebulę. Następnie dodaj ziemniaki, mieszając smaż ok. 3 min. Warzywa przełóż go garnka z bulionem, gotuj 25-30 min...

  • Apetyt na zielone

    Można je dusić, blanszować, miksować na krem. Bogactwo młodych zielonych liści, ziół i warzyw o tej porze roku daje w kuchni wiele możliwości.

  • Popularne przed wojną warzywo wraca na stoły.

  • Jesienny obiad - perliczka z warzywami

    ...sama jak cena kurczaka u nas czyli okolo 8 euro za kilogram. Perliczka w jesiennych warzywach 4 osoby 2 h przygotowania i pieczenia Skladniki 1 perliczka okolo 1,3 kg sol, pieprz(...) sosem.   Warzywa 250 g bulwy selera 1 maly butternut czyli podluzna dynia kilka malych cebulek dymek oliwa   Mala okragla lyzeczka, zwnana tutaj "paryska" wybieramy kawalki selera...

  • Lecznicza moc warzyw i owoców

    Pomagają pokonać niektóre choroby serca i otyłość, oczyścić organizm. Oto jak komponować menu z owoców i warzyw, by służyło twojemu zdrowiu.

Dyskusje na temat: blanszowanie warzyw
  • Re: Jak przechowywac koperek?

    W takim razie drogi Gościu, wytłumacz mi dlaczego trzeba blanszować korzenie warzyw przed zamrożeniem...??? bo sama nie widzę takiej potrzeby....bez urazy, ale blanszowanie stosuje się w przypadku bardzo delikatnych warzyw jak np.brokułów,szpinaku,cukinii, blanszujemy pomidory aby zdjąć z nich skórę, blanszujemy aby pozbawić się niepożądanego smaku tzn.goryczy,kwasu, w przypadku cebuli- ostrego

  • Re: Sałatka jarzynowa

    Warzywa gotujemy krótko i nie solimy podczas gotowania tylko po obgotowaniu, bo sól"wyciąga" składniki odżywcze do wody, którą potem wylewasz...blanszowanie, duszenie, zapiekanie nie zubaża zanadto warzyw w witaminy...a jeśli boisz się o wit.C to jadaj kiszone warzywa np. paprykę, pomidory czy kapustę.

  • Re: Zbić kokosy na kokosach

    jest wyjątkiem, bo mimo że jest tłuszczem roślinnym, to jest on tłuszczem nasyconym). Warzywa z kolei powinny być łączone o tłuszczami roślinnymi (olejami tłoczonymi na zimno)! Sam robię krótkie blanszowanie warzyw na oliwie (duża zawartość omega-9). Im wyższa cyfra przy omedze, tym lepiej nadaje się do wysokiej temperatury. Z tej racji oleje omega-6 (a zwłaszcza omega-3) zupełnie nie nadają się do