• Informacje na temat:

    biały chleb zdrowy

Artykuły na temat: biały chleb zdrowy
  • Wybierz chleb najlepszy dla siebie

    Uwielbiasz go, ale wyliczasz sobie każdą kromkę, bo jest tuczący? Dietetyczka wyjaśnia, że nie musisz się go obawiać. Trzeba tylko jeść zdrowy.

  • Prawdy i mity na temat zdrowego żywienia

    ...węglowodanów jest pieczywo i wyroby cukiernicze: biały chleb i bułki, bagietki, pieczywo tostowe, gotowe bułki do hamburgerów. Czekolada zwalcza stres i zawiera mnóstwo magnezu MIT Udowodnili...

  • Nie jesz mięsa? Sprawdź, czym je zdrowo zastąpić

    ...z pełnego przemiału: grube kasze, razowy makaron, pieczywo pełnoziarniste. Zawierają więcej witamin niż biały ryż, pszenny chleb. 3. Pamiętaj o jedzeniu jajek i nabiału. Naturalne jogurty, kefir(...) parze), by nie straciły zawartych witamin. 5. Do sałatek i sosów dodawaj tłuszcze roślinne, np. olej rzepakowy, oliwę. Dostarczą zdrowych kwasów i ułatwią wchłanianie witamin rozpuszczalnych...

  • Chleba nie posmarujesz!

    .... Roślina osiąga nawet 15 m wysokości, ale kwitnie dopiero po 20 latach. Żyje długo - do 100 lat. Ma twarde, skórzaste liście i biały sok. Miąższ owoców, które trochę przypominają nasze śliwki, zawiera(...) z problemami trądzikowymi. Niezwykle korzystnie działa na skórę suchą, słabo nawilżoną, łuszczącą się, pękającą. Unikalny skład specyfiku opóźnia procesy starzenia, przywraca zdrowy, młody wygląd skórze, która...

  • Bosacka: Kto nie smaruje, ten nie je

    Chleb, mazidło, nóż i śniadanie gotowe już. Dziś o prostych, a jakże zdrowych smarowidłach do chleba.

  • Czy chleb tuczy?

    To, czy chleb tuczy, zależy od tego, ile go zjadamy i jakiej jest jakości. Według statystyk, każdy z nas spożywa rocznie ponad 100 kg chleba. Najchętniej jadamy pieczywo białe, choć coraz częściej sięgamy po ciemne w przekonaniu, że od niego nie utyjemy. I tu kryje się pierwsza pułapka. Bo ciemny chleb nie oznacza zdrowy i bez kalorii! Zdarza się, że piekarze dodają do zwykłego białego pieczywa...

  • Kupuj tylko chleb z etykietą i sprawdzaj ją dokładnie. Im mniej składników, tym zdrowszy.

  • Jak jeść zdrowo przy...

    ...wapnia i codziennie powinni jeść 3 porcje dań mlecznych o obniżonej ilości tłuszczu, najlepiej kefir, maślankę, jogurt naturalny i chudy, biały ser. - Zapomnijmy o czerwonym mięsie! Pamiętajmy, że(...) cukrzycę powinien kupować też chude mięso, wędliny i odtłuszczony nabiał. - Drożdżówki i kajzerki nie dla cukrzyka! Węglowodany zawarte w białym pieczywie podwyższają poziom cukru we krwi. Nie zaleca się...

  • Skandynawska dieta przyspieszy metabolizm

    Stawia na ryby i ich zdrowe tłuszcze, zakazuje jedzenia białego chleba i makaronu. Dzięki temu przyspiesza spalanie tłuszczu i gwarantuje, że stracisz nawet 2 kg w ciągu tygodnia.

  • Cała prawda o pieczywie

    Pieczywo - podstawowy składnik codziennego menu w wielu gospodarstwach domowych. W kulturze pojawiał się od czasów pradawnych, przez starożytny Egipt aż do dziś. Wiele narodów ma swoje własne charakterystyczne rodzaje pieczywa, np. turecka pita, hinduski nan czy znana powszechnie francuska bagietka. Polska od wieków słynęła z dobrego chleba. Czy tak jest nadal? Niestety już nie.

Dyskusje na temat: biały chleb zdrowy
  • Re: Węglowodanowe szaleństwo

    Prawda jest taka że razowy chleb nie jest zdrowy nie powinni jeść go dzieci osoby starsze a także z chorą wątrobą biały chleb jest zdrowy pod warunkiem ze to chleb a nie coś sztucznego

  • Re: Węglowodany zawsze bez białka

    owocowej nie widzą co to wegetarianizm czy weganizm nie znają podstaw biochemii. To co nie pozwala schudnąć to gluten, laktoza (dlatego nie jemy chudych twarożków), biały cukier. Także koniec z bułkami czy makaronem. Chlebek symbolicznie kromeczka. Lepiej zjeść jajko ugotowane. Warzywa owoce, trochę miodu, ryż, kasze bez glutenu i pieczywo bez glutenu np chleb kukurydziany czy z maki sojowej. Można

  • Re: Kromka zdrowia

    Domowy chleb - ok, ale TYLKO 'od święta', jako forma urozmaicenia menu. Natomiast opieranie diety na chlebie - drożdżowym wypieku, tak jak robi to większość społeczeństwa (nie tylko polskiego), to z punktu widzenia dietetyki TOTALNY ABSURD. Aberracją umysłową jest twierdzenie, że zdrowy sposób odżywiania to wpychanie w siebie chleba 3 x dziennie. Dobre źródła węglowodanów i innych makroskładników

  • Re: Jak rozpoznać dobre pieczywo?

    Znów lobby producentów pszenicy się odezwało?!! Nie ma żadnego znaczenia czy pieczywo pełnoziarniste czy nie. Bardziej to czy jest to pieczywo żytnie czy pszenne, choć wszystkie są mniej lub bardziej szkodliwe. Chleb pszenny pełnoziarnisty jest tak samo (nie) zdrowy jak ten biały. Ma tyle samo szkodliwych substancji jak: gliadyna, gluten, lektyny, amylopektyna A. Tak samo niebezpiecznie podnosi