• Informacje na temat:

    barszcz zytni

Artykuły na temat: barszcz zytni
  • Staropolski żur z kiełbasą

    Czy wiesz, czym się różni żurek od barszczu? Chociaż zdania na ten temat są podzielone, to w jednej kwestii wszyscy się zgadzają: żurek przygotowujemy na zakwasie z mąki żytniej, a barszcz z mąki pszennej.

  • Tradycyjne polskie zupy, mniej i bardziej znane

    Rosół, barszcz biały, barszcz czerwony, ale i „zupa – nic” to prawdziwe polskie, tradycyjne kulinarne bogactwo.

  • Koszyk pełen pomysłów na wielkanocne potrawy  z marką WINIARY!

    Cieplejsze, wiosenne dni, zielone pąki na drzewach, czy rozkwitające żonkile to pierwsze zwiastuny zbliżającej się wiosny, ale także i Świąt Wielkanocnych. Ten radosny czas pełen spotkań z najbliższymi kojarzymy z tradycyjnymi, pysznymi potrawami. Nie wyobrażamy sobie przecież, aby na świątecznym stole zabrakło białego barszczu bądź żurku, jajek w majonezie czy kolorowych mazurków. Zanim jednak...

  • Wielkanoc pachnie drożdżowym

    ...do ziemi na polu, żeby zapewnić jesienią dobre zbiory. Żurek i barszcz biały to nie ta sama zupa Potrawy, jakie podziwiamy na stole pań z Andrychowa-Łęgu, stają się pretekstem do rozmowy o jedzeniu. Okazuje się, że Małopolska słynie z wielkanocnego żuru i białego barszczu. A czy to nie jedna i ta sama zupa? - Tylko laik tak może uważać. Żur bowiem powstaje na zakwasie z mąki żytniej, ewentualnie...

  • ...większej niż zwykle porcji tłustego jedzenia. Nie pomoże przyspieszający trawienie barszcz czy kompot z suszu. Sytuację pogarszają potrawy z makiem, bo... spowalnia on perystaltykę jelit. Jeśli więc(...) Czajka. – Najlepsza byłaby na początek surówka, ale zdaję sobie sprawę, że świeże warzywa trudno uznać za tradycyjną potrawę. Zjedzmy więc najpierw barszcz czerwony, z jednym lub maksymalnie dwoma...

  • To będą zdrowe święta!

    ...kończy ona całodzienny (lub prawie) post i w ciągu 2-3 godzin zmuszamy żołądek do przyjęcia kilkakrotnie większej niż zwykle porcji tłustego jedzenia. Nie pomoże przyspieszający trawienie barszcz czy(...) uznać za tradycyjną potrawę. Zjedzmy więc najpierw barszcz czerwony, z jednym lub maksymalnie dwoma uszkami. Dopiero potem podajmy śledzia i kolejne potrawy rybne. Pierogi czy kapustę zostawmy na koniec...

  • Jak przygotować święta bez chemii

    ...- najładniej suszony grejpfrut. Wigilijny barszcz to wyzwanie nawet dla doświadczonych pań domu. - To prawda, albo kolor jest nie taki jak trzeba, albo smak. Można sięgać po gotowy koncentrat. Ja przygotowuję sama zakwas buraczany - mam przepis ze starej książki kucharskiej na  niepasteryzowany barszcz. Robię na bieżąco taki zakwas do picia - rewelacyjny na wątrobę i jelita. Robi się go pięć...

  • Kwaśne i pyszne

    ...i za smak, i za niebagatelne wartości odżywcze. A te przydadzą się nie tylko w chłodne, zimowe dni, ale także na przedwiośniu. Barszcz biały   Składniki na 4 porcje: 300 g białej surowej kiełbasy...

  • Święta inaczej

    ...się? Masz wrażliwy żołądek? Zrezygnuj z grzybowej i zacznij kolację od czystego barszczu czerwonego. To najzdrowsze z dań wigilijnych (talerz zupy zawiera ok. 60 kalorii). Buraki są bogatym źródłem...

  • Boże Narodzenie w kuchni polskiej

    ...ponad 150 lat: 1. Zupy: barszcz z uszkami, zupa migdałowa lub z głogu; 2. Szczupak na szaro w rodzynkowym sosie; 3. Szczupak na żółto z szafranowym sosem; 4. Szczupak lub sandacz na zimno; 5. Karp(...) różne i Polska należy chyba do tych wyjątkowych krajów, które przestrzegając dyscypliny postu, uczyniły z tego ograniczenia prawdziwą rozkosz dla podniebienia. Sięgnijmy do źródeł... Polski barszcz...

Wideo na temat: barszcz zytni
  • Jak przygotować zakwas na żur i barszcz?

    Co podać do wielkanocnego obiadu - żur czy barszcz biały? Dla niezdecydowanych Jan Kuroń zdradził sekret smaku tych tradycyjnych zup. Kucharz pokazał również jak przygotować idealne zakwasy - żytni oraz pszenny. (Źródło: TVP/x-news)

  • W czym tkwi sekret idealnego żuru i barszczu białego?

    Co podać do wielkanocnego obiadu - żur czy barszcz biały? Dla niezdecydowanych Jan Kuroń zdradził sekret smaku tych tradycyjnych zup. Kucharz pokazał również jak przygotować idealne zakwasy - żytni oraz pszenny. (Źródło: TVP/x-news)