• Informacje na temat:

    bakterie w lodówce

Artykuły na temat: bakterie w lodówce
  • Nie daj się bakteriom

    Drobnoustroje to zupełnie naturalni „mieszkańcy” naszych ciał. Flora bakteryjna zdrowego człowieka waży łącznie nawet do dwóch kilogramów! Jednak istnieją też bakterie, które powodują ciężkie choroby. W podobny sposób zagrażają nam wirusy. Najczęściej nieświadomie sami zapraszamy tych niebezpiecznych gości do naszych organizmów. Jak tego uniknąć?

  • ...lodówkę rzadziej niż raz w miesiącu, a do tego kroi warzywa i owoce na tej samej desce, na której krojono chwilę wcześniej surowe mięso. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że „zjada” bakterie już na(...), sprawdzony sposób – dokładnym, przynajmniej dwudziestosekundowym myciem dłoni mydłem pod bieżącą ciepłą wodą. Równie ważne jest suszenie rąk. Drobnoustroje takie jak bakterie E. coli, czy Salmonelli...

  • Już za chwilę nasze lodówki zapełnią się pysznym jedzeniem. Ale to nie znaczy, że mogą tam leżeć w nieskończoność i byle gdzie. Lodówka też ma swoją hierarchię, mającą ścisły związek z temperaturą w niej panującą. Nie jest bowiem taka sama w całej lodówce. I choć są to niewielkie różnice, warto wiedzieć, na której półce układać poszczególne produkty, by dłużej zachowały świeżość. • Produkty...

  • Jak układać żywność w lodówce?

    Lodówka też ma swoją hierarchię, mającą ścisły związek z temperaturą w niej panującą. Nie jest bowiem taka sama w całej lodówce. I choć są to niewielkie różnice, warto wiedzieć, na której półce układać poszczególne produkty, by dłużej zachowały świeżość. Produkty z górnej półki.  Tutaj temperatura jest najwyższa. Dlatego dobrze tu będzie artykułom, których data ważności jest długa. Można na...

  • Układanie produktów w lodówce – czy na pewno robisz to prawidłowo?

    Przechowujesz produkty w lodówce, a one i tak szybko się psują? Powód może być banalny – układasz je w niewłaściwy sposób. Każda półka w lodówce ma swoje przeznaczenie. Jeśli chcesz, aby wędliny, sery, owoce i warzywa pozostały świeże przez długo czas, musisz prawidłowo je układać. Oto krótki przewodnik.

  • Trwałość produktów żywnościowych w dużym stopniu zależy od sposobu ich przechowywania w lodówce.

  • Leki na przeziębienie znajdziesz... w lodówce

    Lepiej zapobiegać niż leczyć - ta zasada odnosi się również do przeziębień, których łatwo uniknąć wzbogacając swoją codzienną dietę o kilka produktów. W zimowym menu nie powinno zabraknąć m.in. imbiru, produktów bogatych w cynk i witaminę C.

  • Jak przechowywać żywność w lodówce?

    Trwałość produktów żywnościowych w dużym stopniu zależy od sposobu ich przechowywania w lodówce.

  • Gdy nie używasz dezodorantu…

    Pot jest bezwonny. Nieprzyjemny zapach powstaje dopiero wtedy, gdy bakterie zaczynają go rozkładać. Usuniesz je domowymi sposobami.

  • Naturalne probiotyki

    ...​Wbrew pozorom dobre bakterie to nie wynalazek współczesnej medycyny. Znano i wykorzystywano je od stuleci, głównie do konserwowania żywności. To dzięki dobrym bakteriom, czyli pałeczkom kwasu mlekowego, mamy kiszoną kapustę ogórki, jogurt, kefir i zsiadłe mleko.

Dyskusje na temat: bakterie w lodówce
  • Re: Problem z nieprzyjemnym zapachem w lodówce

    Najlepiej wymyć lodówkę octem. Ocet zabije bakterie a także zneutralizuje zapach. Potem wstawiasz talerzyk z proszkiem do pieczenia lub soda i po problemie :) Pamiętaj przemyj lodówkę octem.

  • Re: Czego nie należy trzymać w lodówce

    Co do jajek .. Prawidłowo - jajka w USA zawsze sie trzyma w lodówce ponieważ przed włozeniem do pojemników są myte i tracą naturalną warstwę ochronną. Jajka w UE nie są myte i dlatego nie muszą być wkładane do lodówek. Bakterie nie maja do nich dostępu mimo ze sa często ubrudzone. Od kilkunastu lat kupuję tylko jaja z własnego naturalnego chowu. Lato zima zawsze w pojemnikach ale nie w lodówce

  • Re: Czy znacie probiotyki?

    Ale na pewno nie będzie skuteczniej!!!!!! Jedna dawka probiotyku zawiera o wiele więcej bakterii kwasu mlekowego, jest szybciej przyswajana przez oraganizm i nie trzeba jej trzymać w lodówce. Probiotyki zawierają tylko te wyselekcjonowane bakterie, które pomagają organizmowi w procesie regeneracji.

  • Re: Pięć patentów na wygładzenie i wydłużenie paznokci

    Kto drożdze trzyma w lodówce?. Przeciez to żywe bakterie.

  • Re: Czy znacie probiotyki?

    Probiotyk, to przyjazne bakterie, które wspomagają naszą odporność, wrażliwe na działanie wielu leków, nie tylko antybiotyków. Prebiotyk - to najczęściej włókna roślinne, dzięki którym te przyjazne bakterie mogą się rozmnażać i w ten sposób wydłużają swoją żywotność. Jeżeli w jakimś preparacie występują razem, to taki preparat określa się mianem synbiotyk. Ja właśnie takie używam lub tylko sam

  • Re: Jak układać żywność w lodówce?

    Ktoś madry napisał na dolnych półkach surowe mieso a w szufladach warzywa i owoce. Aż się prosi o zatrucie pokarmowe. Surowe mięso powinno być przechowywane jak najniżej, aby te wszystkie groźne bakterie nie rozprzestrzeniały się na nizsze poziomy.

  • Re: przechowywanie żywności bez lodówki

    Przykład na przechowywanie zywnosci z życia wzięty, a minowocie - skoro mamy taką paskudną zime jak w tym roku to najlepszym miejscem na leżakowanie naszych produktów jest parapet. Kilka lat temu sam używałem parapetu zamiennie z lodówką, bo własciciel snacji, na której meiszkałem po prostu uwazał, że trzymanie jedzenia w lodówce jest neizdrowe, bo psuje się w niej, roznosza się bakterie i tym

  • Re: Skrobia oporna? Nie opieraj się

    1. Zdrowy organizm sam reguluje poziom cholesterolu, nie ma produktów obniżających cholesterol. 2. Ryżu i makaronów nie przechowuje się do następnego dnia, ponieważ rozwijają się szkodliwe dla organizmu bakterie, również w lodówce. 3. Autor tego artykułu powinien najpierw zapoznać się o czym pisze i nie pisać bzdur.

  • Re: Co się w jajku kryje?

    Nie myć przed włożeniem do lodówki? Czyli bakterie ze sokrupek jajek mogą sobie "mieszkać " w lodówce i przenikać do innych produktów żywnościowych tam przechowywanych?! Oj, dziecinna Interio! Po co pisać takie bzdury, bo co zaszkodzi jajkom jeśli się je umyje przed włożeniem do lodówki?

  • Re: Jak można zużyć resztki jedzenia

    A jedzcie sobie sami odpady. Jak coś jest stare, to najczęściej jest zepsute, nawet gdy tak nie wygląda. Pleśni często nie widać, a w starych produktach zwykle bywa. W lodówce w starych produktach świetnie rozwijają się rózne szkodliwe bakterie. Marchewkę i inne warzywa dalej będę obierać, a obierki wyrzucać. Co za durnowata moda na żarcie odpadów. Jeszcze mączkę kostną wpyjajcie, żeby nie