• Informacje na temat:

    bakłażan z parmezanem

Artykuły na temat: bakłażan z parmezanem
  • Bakłażan zapiekany z pomidorami i mozzarellą

    ... 1. Bakłażany umyj, usuń końcówki i pokrój w plastry. Oprósz solą, po chwili opłucz je pod bieżącą wodą, a następnie dokładnie osusz. 2. Pomidory umyj i pokrój w grube plastry. Czosnek i cebulę obierz, a następnie posiekaj. 3. Mozzarellę pokrój w plastry. 4. Wysmaruj naczynie żaroodporne oliwą. Ułóż w nim warstwami bakłażana, cebulę i czosnek, pomidory, mozzarellę, a następnie powtórz...

  • Lasagne z bakłażanami

    ...i oregano. Podsypać mąką i, wlać bulion i pomidory, wymieszać. Zagotować, zmniejszyć ogień, dusić 5 minut, mieszając od czasu do czasu.  Na koniec wymieszać z posiekaną bazylią. 2. Bakłażany pokroić(...) spodzie naczynia, ułożyć na nim  4 płaty lasagne, 1 część sosu mięsnego  i 3 plastry bakłażana. Powtórzyć dwa razy. Z wierzchu posypać startą mozzarellą. Piec w temp. 200°C przez 40 minut. Udekorować...

  • Zapiekanka z bakłażanem

    Składniki: - 6 bakłażanów; - 1,5 kg sera ricotta; - szklanka mąki; - 3 jajka; - 8-10 łyżek tartego parmezanu; - sól; - olej słonecznikowy; - oliwa; - sos pomidorowy z bazylią. Sposób przygotowania Obierając bakłażany zostawiamy cztery paski skórki tak, by się nie rozpadły. Kroimy w półcentymetrowej grubości plastry. Układamy je na przemian na sitku, solimy i odstawiamy na pół...

  • Bakłażan z wołowiną, pomidorami i fetą

    Jeśli po lekkim naciśnięciu skórka bakłażana nieco się ugina, to znak, ze warzywo jest dojrzałe.

  • Ciasto ze spaghetti z pomidorami i karmelizowanym bakłażanem

    Przygotowanie (1 godz. 30 min): Rozgrzej piekarnik do 180°C/gazowy na 4. Włóż całego bakłażana do dużego rondla z osolonym wrzątkiem. Połóż coś na wierzch, np. durszlak, żeby przytrzymać bakłażana pod wodą, gotuj go 15 minut, a potem wyjmij na deskę. Wrzuć do wrzątku po bakłażanie spaghetti, ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź i przełóż do dużej miski, żeby ostygło. W tym czasie...

  • Cukinia i bakłażan

    ...dobra do zagęszczania potraw typu strogonow czy leczo. Bakłażan - przyciąga uwagę niezwykłym kolorem. Za to smak ma dość neutralny. Dlatego bardzo zyskuje w towarzystwie pomidorów, bazylii, czosnku, mozzarelli. Aby pozbawić bakłażan goryczki, trzeba go oprószyć solą lub skropić sokiem z cytryny i poczekać, aż puści sok. Następnie opłukać i od razu przyrządzać. Warzywne piramidki Składniki...

  • Bakłażan - warzywo delikatne i smaczne

    Bakłażan, zwany z francuska oberżyną, dobrze komponuje się z ostrą papryką, pomidorami i świeżymi ziołami.

  • Parmigiana z bakłażana… z szynką parmeńską

    .... Znakomcie smakuje z grzybami, jesiennymi warzywami – jak u mnie z bakłażanem i mozzarellą di buffala, z małżami Świętego Jakuba czy z melonem…   Parmigiana jest prostym daniem… to zapiekanka złożona z plastrów bakłażana, mozzarelli di buffala, pomidorów pelati zmiksowanych, plastrów szynki parmeńskiej i sporej ilości świeżego tymianku… Polecam gorące…  

  • Rigatoni z baklazanem, papryka i ricotta

    czyli kolacyjnie... 3 porcje 1 baklazan 1 czerwona papryka 2 zabki czosnku galazka rozmarynu oliwa z oliwek garsc orzeszkow piniowych 250...

  • ...bakłażana. Wszystko posypujemy parmezanem, oregano i solą oraz pieprzem do smaku. Zapiekamy około 15-20 minut w 180 stopniach. Podajemy na liściach sałaty. Smacznego Bon apetit!(...)Bakłażan umyć, osuszyć i pokroic w dość cienkie plastry. Posolić, aby wchłonął jak najmniej tłuszczu przy smażeniu. Następnie smazyc plastry na złoto, na rozgrzanej patelni, która wcześniej podlałam...

Wideo na temat: bakłażan z parmezanem
  • Dynia, kabaczek i cukinia

    W kuchni „Dzień Dobry TVN” Ania Starmach przygotowała potrawy z jesiennych warzyw. Gwiazda przedstawiła przepisy na cukinię faszerowaną kaszą gryczaną, bakłażan z parmezanem i sosem pomidorowym oraz makaron z dynią, pomidorami i boczkiem. – Przygotowując te warzywa trzeba pamiętać o tym, że one same w sobie bywają mdłe – zaznaczyła Starmach. – Jednak jeśli dodamy do nich przyprawy takie jak

Dyskusje na temat: bakłażan z parmezanem
  • Re: Bakłażan

    ja mieszkam we wloszech i tu sie bardzo duzo je baklazana robia w rozne sposoby np bardzo smaczna jest zapiekanka z sosem pomidorowym mozzarella i parmezanem albo innym tartym twardym serem (w moich przepisach jest opisane jak zrobic)albo pokrojona w plasterki z szynka serem(mozna tez dac pomidora lub inne skladniki wg uznania) albo nadziewana mielonym miesem i serem i zapiekana albo zrobiona na