• Informacje na temat:

    bakłażan smażony z serem

Artykuły na temat: bakłażan smażony z serem
  • Roladki z bakłażana z serem feta

    ...1. Obraną cebulę drobno siekamy, szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy kaszę jaglaną, solimy, mieszamy i zalewamy wodą. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 25 minut, aż kasza będzie miękka. 2. Groszek rozmrażamy na sitku. Szczypiorek płuczemy, osuszamy i drobno kroimy. Ser rozkruszamy na mniejsze kawałki, łączymy ze szczypiorkiem, doprawiamy pieprzem, mieszamy. 3. Umyty bakłażan kroimy wzdłuż, na...

  • Bakłażan - najlepszy w sierpniu

    ...​Nazywany jest oberżyną lub gruszką miłosną. Co ciekawe, bakłażan botanicznie klasyfikowany jest jako owoc, a dokładnie jagoda. Ale w kuchni traktujemy go jak warzywo, choć można przygotować deser z bakłażanem w roli głównej.

  • Roladki z bakłażana w sosie pomidorowym

    ...1. Bakłażany umyć, pokroić wzdłuż na długie cienkie plastry, posolić. Obsmażyć z obu stron na połowie oleju, zdjąć z patelni. Cebulę i czosnek obrać, cebulę...

  • Zapiekanka z bakłażanem

    ...smażonych bakłażanów (odsączonych z nadmiaru tłuszczu). Koleją warstwę stanowi sos pomidorowy. Jako trzecią nakładamy ricottę z dodatkami. Kolejno później warstwa bakłażanów, sosu i na koniec wysypujemy(...)Składniki: - 6 bakłażanów; - 1,5 kg sera ricotta; - szklanka mąki; - 3 jajka; - 8-10 łyżek tartego parmezanu; - sól; - olej słonecznikowy; - oliwa; - sos pomidorowy z bazylią. Sposób...

  • Dania z bakłażana

    Plastry bakłażana dobrze jest nasolić, by puściły gorzki sok.

  • Nazywany jest oberżyną lub gruszką miłosną. Co ciekawe, bakłażan botanicznie klasyfikowany jest jako owoc, a dokładnie jagoda. Ale w kuchni traktujemy go jak warzywo, choć można przygotować deser z bakłażanem w roli głównej.

  • Po lipcowych upałach wielu z nas czeka na dojrzałe, sierpniowe lato. Ciepły, letni wieczór na działce czy balkonie chętnie spędzimy z talerzem własnoręcznie przyrządzonego posiłku. Warto urozmaicić dietę i spróbować potraw przygotowywanych z warzyw sezonowych. A tych w sierpniu nie brakuje! W tym miesiącu wykorzystajmy w kuchni idealnie nadające się do zapiekania - cukinię i bakłażan. Udajmy...

  • Bakłażan - warzywo delikatne i smaczne

    Bakłażan, zwany z francuska oberżyną, dobrze komponuje się z ostrą papryką, pomidorami i świeżymi ziołami.

  • Bakłażan - gruszka miłości

    ...z cytryny i opłucz wodą. Bakłażana możemy gotować, smażyć, nadziewać. Dobrze smakuje duszony w kawałeczkach, smażony w plasterkach, nadziewany mięsem, gotowany w całości lub pieczony, a także jako składnik(...) Potrzebujesz bakłażan, pomidory, ser żółty, oliwę. Bakłażan (bez obierania pokrój na plastry. Posól i odczekaj chwilę. W tym czasie pokrój w kostkę obrane pomidory, odsącz i wymieszaj ze startym serem. Plastry...

  • Cukinia i bakłażan

    ...dobra do zagęszczania potraw typu strogonow czy leczo. Bakłażan - przyciąga uwagę niezwykłym kolorem. Za to smak ma dość neutralny. Dlatego bardzo zyskuje w towarzystwie pomidorów, bazylii, czosnku, mozzarelli. Aby pozbawić bakłażan goryczki, trzeba go oprószyć solą lub skropić sokiem z cytryny i poczekać, aż puści sok. Następnie opłukać i od razu przyrządzać. Warzywne piramidki Składniki...