Ziarna sezamu: Do czego je dodawać

Sezam pomaga usunąć z organizmu nadmiar metali, obniża ciśnienie tętnicze krwi i jest lepszym źródłem wapnia niż jaja i mleko. Nadaje się do dań słodkich i słonych.

Najczęściej łączymy go z mięsem drobiowym. Na kilka godzin pozostaw filet lub nóżki z kurczaka w marynacie z oliwy wymieszanej z białym winem. Dodaj do nich miód, sok z cytryny, przetarty czosnek i utłuczony w moździerzu prażony sezam. Po wyjęciu z marynaty piecz kurczaka w piekarniku przez 30 minut. Smakuje bosko!

Reklama

Na obiad: Sezam, podobnie jak ziarna słonecznika, bywa też dodatkiem do makaronu. Oba te składniki można dodać do ciasta z gotowanych ziemniaków, jaj i mąki. Potem formuj ciasto jak kopytka i gotuj je w wodzie z dodatkiem masła i soli.

W sałatce: Ziarna sezamu pasują też do sałatek z ryżem lub makaronem, zwłaszcza tych orientalnych. Podduś pierś kurczaka na maśle z łyżką białego wina. Gdy ostygnie, pokrój w paski, dodaj pokrojony seler naciowy, rzodkiewkę i szczypior. Sezam możesz podsmażyć z mięsem lub posypać nim sałatkę.

Z rybą: Świetnie smakują też roladki z filetów rybnych w cieście francuskim z sezamem. Filety skrop oliwą, wyciśnij cytrynę i posyp przyprawą do ryb. Ciasto pokrój, maczaj w roztrzepanym jajku oraz w prażonym sezamie. Filety rybne kładź na kawałkach ciasta i zwijaj w roladki. Piecz 20 minut.

W wersji na słodko

Prażony sezam z dodatkiem miodu i cukru to popularne, lubiane przez dzieci i dorosłych sezamki. Z kolei sezam mielony to znana z kuchni wschodniej chałwa. Słodkawy posmak mają też np. paluszki krabowe. Obtaczamy je w cieście z dodatkiem sezamu i smażymy na rozgrzanym oleju.

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Na żywo

Zobacz również

  • Do niedawna były symbolem głupoty, dziś wiadomo, że kury to jedne z inteligentniejszych ptaków. Nieźle liczą, mają doskonałą pamięć i potrafią „rozmawiać”, używając kurzego języka – każda z tych... więcej