Zdrowe dania gotowane na parze

Zdjęcie

Dania ugotowane na parze są pyszne i zdrowe /123/RF PICSEL
Dania ugotowane na parze są pyszne i zdrowe
/123/RF PICSEL

1. Smak gotowanych w ten sposób warzyw: np. kalafiora, brokuła czy ziemniaków zdecydowanie poprawisz, gdy do naczynia z wodą dosypiesz trochę przypraw – najlepiej Twoich ulubionych.

2. Jeśli na parze przygotowujesz porcję ryby, aby zapobiec jej mdłemu smakowi, natrzyj ją wcześniej ziołami, np. szałwią, majerankiem lub curry.

Reklama

Można także obłożyć rybę krążkami cebuli lub posiekanym czosnkiem. Natomiast najprostszym sposobem będzie skropienie ryby sokiem z cytryny lub dodanie kilku łyżek tego soku do wody.

3. W przypadku gdy na parze gotujesz mięso drobiowe, najlepiej wcześniej zamarynuj je w oliwie wymieszanej z ziołami i listkiem laurowym. Gotową potrawę solimy sprzed jedzeniem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Na żywo
Więcej na temat:

Zobacz również