Z czym podawać truskawki

Najlepiej smakują świeżo zerwane. Dlatego wzorem angielskim powinniśmy szukać producentów truskawek, którzy pozwolą nam zerwać owoce prosto z krzaka. Przede wszystkim warto je odpowiednio przygotować. Najgorszy grzech to obrać szypułki przed umyciem. Truskawki zachowują się wtedy jak gąbka, a chłonąc wodę, tracą smak.

Najlepsze są solo, ale jeśli ktoś szuka ciekawych połączeń – świetnie łączą się z ziołami. Bita śmietana, truskawki i lawenda to rozkosz dla podniebienia! Proponuję też deser w wersji na ciepło. Owoce wystarczy jedynie zblanszować na patelni z cukrem i ciepłym sosem polać lody waniliowe.

Reklama

Truskawki lubią także ostre towarzystwo, np. czarnego pieprzu. A starte na tarce do sosu winegret wspaniale podkreślają jego smak.

Marta Gessler

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Olivia

Zobacz również

  • Co robić, by oddychać świeżym powietrzem?

    Skażone rujnuje nasze zdrowie. Ponad 95 procent zanieczyszczeń powietrza w Polsce pochodzi z domowych kominów i samochodowych spalin. więcej