Z czym podawać truskawki

Soczyste i pyszne, symbol lata. Wyśmienicie smakują nie tylko w daniach na słodko.

Wirtuozi kulinarni coraz częściej dodają truskawki do warzywnych sałatek, dań makaronowych i mięsnych.

Reklama

Zawierają dużo błonnika i enzymy ułatwiające trawienie ciężkostrawnych dań. Działają moczopędnie, oczyszczają organizm z toksyn i są niskokaloryczne. Ciesz się nimi bez ograniczeń.

Letni lunch

Pokrój awokado w grubą kostkę. Dodaj połówki truskawek, garść posiekanych listków bazylii i kawałki sera koziego.

Delikatnie wymieszaj i polej dressingiem z oliwy, miodu i soku z cytryny. Posyp czarnym pieprzem. Serwuj z bagietką i schłodzonym białym winem. Truskawkową sałatkę możesz też wzbogacić fenkułem, świeżym ogórkiem i czerwoną cebulą. Truskawki świetnie smakują z prażonymi orzechami.

Kolacja we dwoje

Truskawki i pomidory? Jak najbardziej, mają one bowiem to samo spektrum smaku. Para idealna to truskawki i słodkie pomidorki koktajlowe.

Wymieszaj w misce zmiażdżony ząbek czosnku, czerwone chili, przekrojone pomidorki, ćwiartki truskawek, czarne oliwki i posiekane listki bazylii. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i skrop oliwą z oliwek. Ugotuj makaron świderki i polej go truskawkowo-pomidorowym sosem. Pycha!

Truskawki na śniadanie

Pokrój truskawki w plastry, zalej białym octem balsamicznym i posyp grubo mielonym czarnym pieprzem. Odstaw na 10 minut. Po tym czasie odsącz truskawki. Sok odlej do miseczki.

Przygotuj grzanki z bagietki albo chleb ciabatta. Skrop je oliwą z oliwek, ułóż pokruszoną fetę, truskawki i szynkę parmeńską.

Posyp rukolą i pokruszonymi orzechami włoskimi. Całość polej delikatnie marynatą z truskawek.

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Na żywo

Zobacz również