Z czego przyrządzić kotlet, a z czego farsz?

Drób i dziczyzna nie nadają się do dłuższego przechowywania, dlatego po zmieleniu należy natychmiast przyrządzić z nich potrawy.

Najlepiej przygotować z nich farsze.

Reklama

Mięso mielone wieprzowe uzyskuje się z łopatki wieprzowej. Gdy jest tłusta, warto z niej poodcinać większe kawałki tłuszczu. Wtedy mięso będzie nie tylko smaczniejsze, ale i zdrowsze.

Na mięso mielone wołowe idealna jest łopatka z tym, że uprzednio musi być dokładnie oczyszczona ze ścięgien. Mielona wołowina jest doskonała na surowo, np. z dodatkiem żółtka. Z cielęciny na mielone przeznacza się zazwyczaj karczek.

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Na żywo

Zobacz również

  • Sypialnia to jedno z najważniejszych miejsc w domu, przestrzeń, która powinna być naszą oazą spokoju. Pragniemy nie tylko w niej odpoczywać, ale także spędzać czas z najbliższymi. Aby tak było,... więcej