Z czego przyrządzić kotlet, a z czego farsz?

Drób i dziczyzna nie nadają się do dłuższego przechowywania, dlatego po zmieleniu należy natychmiast przyrządzić z nich potrawy.

Najlepiej przygotować z nich farsze.

Reklama

Mięso mielone wieprzowe uzyskuje się z łopatki wieprzowej. Gdy jest tłusta, warto z niej poodcinać większe kawałki tłuszczu. Wtedy mięso będzie nie tylko smaczniejsze, ale i zdrowsze.

Na mięso mielone wołowe idealna jest łopatka z tym, że uprzednio musi być dokładnie oczyszczona ze ścięgien. Mielona wołowina jest doskonała na surowo, np. z dodatkiem żółtka. Z cielęciny na mielone przeznacza się zazwyczaj karczek.

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Na żywo

Zobacz również

  • Już od 16 października, tj. przyszłej środy, Park Rozrywki Energylandia zaprezentuje kolejną i zarazem ostatnią jesienną odsłonę, zatytułowaną Halloween Time. więcej