Wybierz najlepszą odmianę ryżu

Czy wiesz, że istnieje ponad 10 tys. rodzajów ryżu? Wykorzystujemy zaledwie kilka i to nie zawsze właściwie.

Oto nasza ryżowa „ściągawka”:

Reklama

- parboiled (biały długoziarnisty) nie skleja się. Dobry do sałatek;

- basmati, o długich ziarnach, ma orzechowy zapach i smak. Po ugotowaniu jest sypki. Do sałatek, mięsa i ryb;

- jaśminowy ma kwiatowy zapach i delikatnie słodki smak. Pasuje do deserów, mięs, ryb, warzyw i sałatek;

- arborio, carnaroli i loto to włoskie odmiany o okrągłych ziarnach. Wykorzystywane są głównie do risotto;

- japoński skleja się w gotowaniu i jest słodki. Najlepszy do sushi.

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Na żywo
Więcej na temat:

Zobacz również

  • 17 i 18 listopada br. odbędzie się kolejna, IV już edycja Akademii Kobiet. To emocjonujące wydarzenie, które dostarczy nie tylko zastrzyku inspiracji, ale również potężną dawkę motywacji na... więcej