Wszystko o parmezanie

Parmezan – włoski twardy ser z mleka krowiego o świa towej sławie. Najbardziej god ny uznania jest parmigiano reggiano, wyrabiany w określonym regionie (okolice Parmy, Modeny. Reggio-Emilii). Nieco mu ustępuje grana padano o strukturze nie ty- le grudkowej, co ziarnistej i z pewnością mniej aromatyczny.

Można go podać na desce serów, ale prawdziwym przezna czeniem parmezanu jest dosmaczanie włoskich dań, głów nie past makaronowych. Sprzedawany w woreczkach starty „parmezan” z parmezanem nie ma nic wspólnego. Lepiej kupić ser w małym kawałku i bezpośred nio ścierać go do przyrządzanej potrawy.

Reklama

Parmezan to obowiązkowy składnik pesto, np. szpinakowego. Miksujemy na wolnych obrotach: 2 szkl. liści szpinaku, 1/2 szkl. natki pietruszki, 2 łyżki orzeszków pinii, 10 wyłuskanych orzechów włoskich, 2 ząbki czosnku, 1/3 szkl. oliwy z oliwek. Dodajemy 2-3 łyżki gorącej wody i pół szkl. świeżo startego parmezanu. Miksujemy na wysokich obrotach, aż sos będzie gładki.

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Życie na gorąco

Zobacz również

  • …WYCZYŚCI TEKTUROWY PILNICZEK Po każdym piłowaniu paznokci kilkakrotnie przyklejaj i odklejaj kawałki przezroczystej taśmy z obu stron pilniczka. Następnie „wyszoruj” go leciutko zwilżoną... więcej