Właściwości orkiszu. Do jakich dań go używać?

To jeden z najstarszych podgatunków pszenicy. Orkisz był znany i ceniony już w starożytności, a dużą popularność zyskał przede wszystkim w średniowieczu dzięki św. Hildegardzie, która wiele chorób leczyła dietą na bazie tego zboża.

Zdjęcie

Orkisz zdobył popularność dzięki świętej Hildegardzie /123/RF PICSEL
Orkisz zdobył popularność dzięki świętej Hildegardzie
/123/RF PICSEL

Największa kulinarna zaleta orkiszu – jest po prostu smaczny! Spośród innych zbóż wyróżnia go łagodny, słodkawy, lekko orzechowy smak.

Nieprzetworzona postać orkiszu to samo ziarno.

Ma charakterystyczną czerwoną barwę, ale zdarza się także biała – zależy od odmiany orkiszu. Kupimy go w sklepach ze zdrową lub ekologiczną żywnością.

Reklama

Ziarno orkiszu po ugotowaniu możemy wykorzystać jako dodatek do sałatek, a także do obiadu, do drugiego dania zamiast ziemniaków lub ryżu. Możemy też przygotować z niego samodzielne danie.

Np. na obiad możemy podać ugotowany orkisz z dodatkiem gotowanych na parze lub świeżych warzyw, ziół, wędzonej ryby czy kurczaka, polany oliwą z oliwek.

Orkisz w wersji na słodko: gotowane ziarno mieszamy z miodem, bakaliami, dodajemy odrobinę śmietany. Orkisz lubi tłustą okrasę, dlatego idealnie sprawdzi się jako baza farszu do gołąbków, zapiekanek. Posiłek skomponowany na bazie orkiszu jest treściwy, sycący i zdrowy.

Jak powinniśmy gotować ziarno orkiszu?

Podobnie jak w przypadku roślin strączkowych, przed gotowaniem najlepiej namoczyć je na ok. 12 godzin (na noc). Następnie odsączyć i dobrze wypłukać. Do gotowania na każdą część orkiszu dodajemy trzy części lekko osolonej wody.

Po zagotowaniu, na wolnym ogniu dusimy orkisz przez ok. godzinę do miękkości, aż wchłonie całą wodę. Dużą zaletą orkiszu jest to, że ziarno nie traci kształtu nawet gdy jest długo gotowane czy duszone. Nie powstaje kleista papka. Stąd orkisz świetnie będzie się prezentował w daniach podawanych gościom i na pewno zaskoczy ich smakiem.

Jeśli chcemy gotować ziarno rozdrobnione, tzw. śrutę orkiszową, nie musimy jej moczyć przez kilka godzin. Wystarczy zanurzyć we wrzątku na ok. 15 min, odsączyć, wypłukać. Śrutę gotujemy krócej, ok. 30 min.

Ze zmielonego orkiszu mamy mąkę orkiszową.

W kuchni może być zdrowszą alternatywą pszennej mąki. Jasna typu 500, 650 najlepiej nada się do klusek, naleśników, racuchów, pierogów, ciasta czy ciasteczek. Mąka ciemniejsza, np. typu 2000 czy 3000 jest lepsza do wypieku domowego chleba.

Chleb orkiszowy ma intensywny zapach, z orzechową nutą i dłużej utrzymuje świeżość niż upieczony z mąki pszennej. Do wypieku ciast korzystnie jest mieszać mąkę orkiszową pół na pół z pszenną.

Mamy też sporo gotowych produktów z orkiszu, które warto wykorzystać w kuchni, np. makaron czy płatki orkiszowe – przygotujemy z nich orkiszankę, która może zastąpić tradycyjną owsiankę.

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Ta rozgrzewająca przyprawa nie rośnie naturalnie w Polsce, ale możemy spróbować wyhodować ją na parapecie. Kłącze kupisz w sklepie spożywczym kłącze (ok. 10 cm), czyli korzeń imbiru (powinien... więcej