Właściwości i zastosowanie bazylii

Jej nazwa pochodzi od greckiego słowa „basileus” oznaczającego „króla”.

Bazylię w starożytności uważano za roślinę leczniczą, a niektórzy przypisywali jej właściwości magiczne. Dziś jest popularnym zielem stosowanym w wielu kuchniach.

Zawiera aktywne olejki eteryczne, cenne sole mineralne oraz witaminy A, C i B5. Dzięki temu wspomaga trawienie – pobudza wydzielanie soków trawiennych i żółci, usuwa nagromadzone w organizmie toksyny, łagodzi skurcze żołądka, wzdęcia, kolkę i niestrawność. Ale także uspokaja, działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i lekko moczopędnie.

Reklama

Olejek eteryczny wykorzystuje się do kąpieli i masażu w stanach zmęczenia i wyczerpania nerwowego. Hodowana w doniczce odstrasza muchy i komary.

W wielu odmianach

Ta o dużych, soczystych  liściach jest zdecydowanie najpopularniejsza. Ma orzeźwiający, goździkowo-anyżowy aromat.

Bazylia z drobniejszymi listkami ma korzenny, lekko cytrusowy zapach i kwaskowaty smak. Do potraw dodaje się zarówno świeże, jak i suszone listki.

Przyprawa doskonała

Listki bazylii są niezastąpione w kuchni włoskiej. Jej aromat sprawia, że idealnie uzupełnia i wydobywa smak pomidorów, stąd często mówi się o niej „ziele pomidorowe”.

Jest też doskonałym dodatkiem do dań makaronowych, pizzy, a także bakłażana, cukinii i szpinaku. Dodana na pół godziny przed końcem gotowania, poprawia smak zup z grochu i soczewicy.

Pasuje do ryb, drobiu, gulaszów, sosów – słowem, do wszystkiego (są nawet lody bazyliowe!).

Składnik potraw

Bez niej nie byłoby popularnego sosu pesto. Suszona wchodzi w skład ziół prowansalskich. Stosuje się ją także do wyrobu nalewek i likierów. Ponadto świeże listki służą  jako dekoracja dań.

Jak kupować i przechowywać bazylię?

Nie kupuj świeżej bazylii, jeśli jej liście są zwiędłe lub mają czarne ślady. Zamrożone pęczki świeżej bazylii można przechowywać przez kilka tygodni. Aby liście nie zgniotły się, umieść pęczek w woreczku wypełnionym powietrzem i włóż do zamrażarki. 

Innym sposobem na zachowanie świeżości ziela jest przechowywanie go w oliwie. Włóż listki do słoika, posypując każdy solą, a następnie napełnij słoik oliwą. Zakręć i wstaw do lodówki. Będą dobre przez około 2 miesiące.

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Na żywo

Zobacz również

  • Jak dbać o ubrania

    Każdy z nas chciałby, by ulubiona bluzka czy bielizna jak najdłużej zachowała swój kolor i fason, a to przecież nie jest takie trudne! Skorzystaj z kilku praktycznych rad. więcej