W jakich daniach sprawdzi się ciecierzyca

Zdjęcie

Ciecierzyca jest doskonałym źródłem białka roślinnego /123/RF PICSEL
Ciecierzyca jest doskonałym źródłem białka roślinnego
/123/RF PICSEL

Ciecierzyca, cieciorka albo groch włoski – to określenia tej samej rośliny. Zwłaszcza ostatnia nazwa pasuje do niej najbardziej. Bo ciecierzyca kształtem i słodkim smakiem przypomina groch.

Stanowi obowiązkowy składnik kuchni wegetariańskiej ze względu na cenne wartości odżywcze. Jest dobrym źródłem białka roślinnego, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin i minerałów.

Reklama

Możemy kupić suche nasiona.

Zanim je ugotujemy, trzeba je moczyć przez ok. 12 godzin w wodzie (najlepiej zostawić na noc). Gotujemy przez około godzinę – na szklankę ciecierzycy bierze my 3 szklanki wody. W cza sie gotowania nie soli my, bo wtedy cieciorka stwardnieje.

Dla urozmaicenia smaku można wrzucić do garnka liść laurowy, zioła czy włoszczyznę. Niecierpliwi mogą korzystać z cieciorki w puszce lub słoiku. Można np. ją szybko uprażyć w piekarniku z ziołami i uzyskać aromatyczną, chrupiącą przekąskę dla gości. To pożywny dodatek do dań mięsnych i ryb.

Jest idealnym składnikiem dań jednogarnkowych, np. gulaszu czy zapiekanki. Warto dodać ją do zupy, sałatki czy farszu pierogów. Świetnie komponuje się z pomidorami, awokado, serem twarogowym, parmezanem, makaronami, czosnkiem, marchewką, pietruszką, rukolą czy kaszą jaglaną albo owocami morza.

Pysznie smakuje w towarzystwie przypraw, jak tymianek, rozmaryn, kolendra, curry, kumin, gałka muszkatołowa, cynamon itp. Ale nie dodawajmy ich za dużo, by nie przyćmiły smaku cieciorki.

Bez niej nie ma hummusu (w języku arabskim słowo hummus znaczy ciecierzyca). To smaczna pasta do chle ba. W klasycznej wersji wystarczy zmiksować cieciorkę z tahini (pasta sezamowa), czosnkiem, oliwą, sokiem z cytryny i przyprawami.

Ale hummus może mieć też inne wersje, np. gdy dodamy do niego pieczoną paprykę.

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Kiedyś bardzo lubiane kwiaty pokojowe, dziś nieco zapomniane – na szczęście wracają do łask i znowu zdobią nasze domy. Paprotki oczyszczają powietrze i neutralizują promieniowanie emitowane przez... więcej