Topinambur - przebój sezonu

Jego bulwa ma delikatny, słodkawy smak. Obfituje w potas, cynk i żelazo. Jeśli w ogrodzie masz dziko rosnące, wysokie (2 m) rośliny które wyglądają jak słonecznik z małymi kwiatkami, to właśnie jest topinambur. Możesz go wykopać nawet teraz. W warzywniaku kosztuje ok. 2 zł/100g.

Przepis: 2 bulwy, łyżka masła, szalotka, 3 łyżki octu winnego, sól. Obrane bulwy pokrój i uduś z szalotką na maśle (15 min). Dopraw octem i solą. Podawaj do mięs i ryb.

Reklama

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

100 rad

Zobacz również

  • "W czasie deszczu dzieci się nudzą, to ogólnie znana rzecz" - tak, nie bez racji, śpiewała przed laty w Kabarecie Starszych Panów Barbara Krafftówna. Właśnie dlatego letnie wakacje w... więcej