Tajemnice wątróbki

Smażona wątróbka traci mnóstwo wartości odżywczych, a także staje się bardziej kaloryczna. Najlepszym sposobem na jej przyrządzenie jest duszenie.

Przyrządzając wątróbkę wieprzową, pamiętaj o wcześniejszym pozbyciu się żyłek i ewentualnej błony, które mogą popsuć smak potrawy.

Reklama

Nie sól jej przed obróbką termiczną, ponieważ może stwardnieć i będzie gorzka. Pieprz, tymianek czy majeranek także dodaj dopiero pod koniec przyrządzania.

Jeśli chcemy, by wątróbka była delikatniejsza w smaku, mocz ją przed smażeniem czy duszeniem przez godzinę w mleku.

Surową wątróbkę możesz przechowywać w lodówce maksimum dwa dni.

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Na żywo

Zobacz również

  • Jak dbać o ubrania

    Każdy z nas chciałby, by ulubiona bluzka czy bielizna jak najdłużej zachowała swój kolor i fason, a to przecież nie jest takie trudne! Skorzystaj z kilku praktycznych rad. więcej