Szkoła parzenia herbaty

Myślisz, że wystarczy zalać suszone listki wrzątkiem, chwilę odczekać i gotowe. Nic bardziej błędnego. Przygotowanie herbaty to sztuka. Oto jej zasady!

Do przygotowania dobrej, pięknie pachnącej herbaty najlepsza jest woda miękka, czyli o niskiej zawartości soli mineralnych. Jeśli jakość wody z kranu nas nie zadowala, lepiej wybrać butelkowaną wodę źródlaną (niewzbogacaną dodatkowo minerałami).

Innym rozwiązaniem, by cieszyć się pełnią smaku herbacianego naparu, jest sprawienie sobie filtra do wody. W takim przypadku należy dbać o częste zmiany wkładki – na niezmienianej przez dłuższy czas wkładce rozwijają się drobnoustroje i filtr przestaje spełniać swoją funkcję.

Reklama

Niezależnie od jakości wody do parzenia herbaty zawsze powinno się używać wody świeżej, zagotowanej jeden raz, ponieważ tylko taka zawiera tlen potrzebny do uzyskania najlepszego napoju.

Herbata czarna

Suszone listki zalewamy wrzątkiem. Parzymy w zależności od tego, jakie właściwości herbaty chcemy uzyskać: 3 minuty (napar pobudzający) lub 5 minut (napar odprężający).

Herbata biała

Żeby wydobyć pełny aromat oraz smak białej herbaty, należy parzyć ją dosyć długo – nawet 7 minut. Do parzenia używamy wody lekko przestudzonej, około 2 minuty po zagotowaniu.

Herbata zielona

Ten rodzaj herbaty zalewamy wodą przestudzoną, o temperaturze od 60 do 80 st. Parzymy do trzech minut. Dłużej parzona staje się gorzka w smaku.

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Do niedawna były symbolem głupoty, dziś wiadomo, że kury to jedne z inteligentniejszych ptaków. Nieźle liczą, mają doskonałą pamięć i potrafią „rozmawiać”, używając kurzego języka – każda z tych... więcej