Do przygotowania dobrej, pięknie pachnącej herbaty najlepsza jest woda miękka, czyli o niskiej zawartości soli mineralnych. Jeśli jakość wody z kranu nas nie zadowala, lepiej wybrać butelkowaną wodę źródlaną (niewzbogacaną dodatkowo minerałami).
Innym rozwiązaniem, by cieszyć się pełnią smaku herbacianego naparu, jest sprawienie sobie filtra do wody. W takim przypadku należy dbać o częste zmiany wkładki – na niezmienianej przez dłuższy czas wkładce rozwijają się drobnoustroje i filtr przestaje spełniać swoją funkcję.
Niezależnie od jakości wody do parzenia herbaty zawsze powinno się używać wody świeżej, zagotowanej jeden raz, ponieważ tylko taka zawiera tlen potrzebny do uzyskania najlepszego napoju.
Herbata czarna
Suszone listki zalewamy wrzątkiem. Parzymy w zależności od tego, jakie właściwości herbaty chcemy uzyskać: 3 minuty (napar pobudzający) lub 5 minut (napar odprężający).
Herbata biała
Żeby wydobyć pełny aromat oraz smak białej herbaty, należy parzyć ją dosyć długo – nawet 7 minut. Do parzenia używamy wody lekko przestudzonej, około 2 minuty po zagotowaniu.
Herbata zielona
Ten rodzaj herbaty zalewamy wodą przestudzoną, o temperaturze od 60 do 80 st. Parzymy do trzech minut. Dłużej parzona staje się gorzka w smaku.