Soczewica. Co warto o niej wiedzieć?

W soczewicy rozsmakują się zarówno wegetarianie, jak i osoby, które lubią mięso. Co prawda sama w sobie nie ma zbyt wyrazistego smaku, jedynie charakterystyczną, lekko orzechową nutę. Za to odpowiednio przyprawiona i połączona z innymi składnikami smakuje wyśmienicie. Soczewica łatwo wchłania smaki produktów, z którymi jest gotowana.

Zdjęcie

Soczewica ma charakterystyczną orzechową nutę /123/RF PICSEL
Soczewica ma charakterystyczną orzechową nutę
/123/RF PICSEL


Jest kilka rodzajów soczewicy.

Najdelikatniejsza w smaku i najdrobniejsza jest czerwona i żółta. Dobra na szybki obiad, bo nie wymaga namaczania, gotuje się ją krótko, 7-10 min. Ze względu na tendencję do łatwego rozgotowywania najlepiej sprawdza się w zupach, kremach, purée czy jako składnik gulaszu i dań jednogarnkowych.

Reklama

Jeśli czerwona soczewica nie zostanie oczyszczona z łupinek, mamy soczewicę brązową. Jest najtwardsza ze wszystkich odmian, dlatego wymaga namoczenia i długiego gotowania – ok. 60 min. Zachowuje ziarnistą strukturę.

Jest doskonała do sałatek, ale też do pasztetów, kotletów mielonych, zapiekanek czy gulaszu. Namoczenia wymaga także soczewica zielona. Podobnie jak brązowa nie rozpada się po ugotowaniu (ok. 45 min). Warto wykorzystać ją do pasztetów, jako bazę farszu pierogów czy krokietów, past kanapkowych.

Odmiana czarna (beluga) nazywana jest kawiorem wśród soczewic (przypomina go wyglądem). Nie wymaga wcześniejszego namaczania. Jest świetnym dodatkiem do dań obiadowych, ma maślano-orzechowy smak. Może zastąpić ziemniaki czy ryż.

Najlepiej smakuje uduszona z cebulką, w towarzystwie grillowanych warzyw. Może być bazą gulaszu warzywnego czy zapiekanki, ale też oryginalnej pasty do pieczywa, np. z dodatkiem sezamu, czarnych oliwek i przypraw (sól, pieprz, kminek).

Warto dodawać do soczewicy pikantne przyprawy, np. curry, imbir, chilli, pieprz, kminek. Tworzy udane duety z miętą, oregano, kolendrą, tymiankiem czy majerankiem.

W daniach warzywnych dobrze łączyć ją pomidorami, cukinią, zielonym groszkiem, marchewką, brokułem, pieczarkami, dynią, cebulą, czosnkiem oraz mleczkiem kokosowym.

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Demaskujemy sztuczki operatorów

    Firmy coraz ostrzej walczą o klientów kablówki, telefonów i internetu. Aby zdobyć ich jak najwięcej i zatrzymać, stosują różne triki – "przereklamowują” swoje usługi lub nie mówią wszystkiego... więcej