Słoik pełen witamin

Wykorzystaj jesienne owoce i warzywa. Przetwory z nich nie tylko urozmaicą zimowe menu, ale też pomogą zachować odporność.

Przetwory z warzyw i owoców to nie tylko pyszne konfitury, sałatki, czy smakowite dodatki do potraw. Mogą też z powodzeniem zastępować leki. Jesień to dobry czas na zaopatrzenie domowej apteczki naturalnymi medykamentami.

Nieznane janginizowanie

To sposób przygotowywania przetworów rodem z kuchni makrobiotycznej. Polega na duszeniu owoców w ich własnym soku z dodatkiem niewielkiej ilości soli i bez cukru. Dzięki takiej obróbce owoce zachowują naturalny smak (jak po zerwaniu) i świetnie nadają się dla diabetyków, osób na diecie ubogokalorycznej albo oczyszczającej.

Reklama

Małe owoce w całości, a duże w drobnych kawałkach włóż do płaskiego rondla, dodaj odrobinę soli (łyżeczkę na kilogram owoców), a następnie duś na małym ogniu, aż owoce puszczą sok i się w nim ugotują. Gorące przetwory przełóż do czystych, wyparzonych wrzątkiem słoików i zakręć. Pasteryzuj w wyłożonym tkaniną garnku.

1 Aronia przeciw obrzękom i stanom zapalnym

To bogate źródło witaminy C (wzmacniającej układ odpornościowy), A – powstrzymującej starzenie tkanek oraz dużych porcji witaminy PP, która ma doskonałe właściwości przeciwobrzękowe. Aronia jest też ceniona za działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.

Nastaw nalewkę z aronii. Włóż kilogram owoców do szklanego słoja, dodaj pół kilograma cukru, laskę wanilii i mały kawałek suszonego kłącza imbiru. Wszystko zalej spirytusem i odstaw w ciepłe miejsca na 14 dni. Przelej do butelek i szczelnie zamknij. Po 3 miesiącach nalewka jest gotowa.

2 Pigwówka na wzmocnienie i kaszel

Jesienią warto też przygotować leczniczą nalewkę z pigwy. Jest ona naturalnym lekiem wzmacniającym odporność. Pita w umiarkowanych ilościach, wspomoże leczenie grypy i przeziębienia. Zaś sok z pigwy z dodatkiem miodu łagodzi napady suchego kaszlu.

3 Kiszonki na poprawienie odporności

W solance, czyli wodzie z dodatkiem soli i przypraw, możesz kisić buraczki, kapustę, ogórki, pomidory, paprykę, a nawet jabłka! To jedna z najlepszych i najzdrowszych metod przechowywania warzyw i owoców. Pod wpływem fermentacji dochodzi do przekształcenia cukru w warzywach w kwas mlekowy.

Z tego powodu kiszonki dostarczają pokaźne ilości probiotyków i witamin, m.in. C, a także błonnika. Dzięki temu regulują florę bakteryjną jelit i doskonale wzmacniają odporność.

4 Jarzębina na wątrobę

Zawiera mnóstwo kwasów organicznych i antocyjanów, witaminy C, beta-karotenu, potasu, sodu, magnezu i miedzi. Ma silne działanie przeciwzapalne, moczopędne i rozwalniające. Szczególnie skuteczna w leczeniu chorób wątroby i nerek oraz nadciśnienia i arteriosklerozy. Owoce musisz przemrozić albo zebrać po pierwszych przymrozkach – zimno neutralizuje szkodliwy kwas parasorbinowy, który jarzębina zawiera.

5 Śliwki na zaparcia

Powidła chronią przed rakiem jelita grubego, obniżają poziom cholesterolu, zapobiegają miażdżycy, wpływają łagodząco na układ nerwowy, dostarczając witamin z grupy B. Świetnie regulują pracę jelit dzięki dużej zawartości błonnika i pektyn. Im mniej cukru dodasz do powideł, tym będą zdrowsze.

6 Dobierz odpowiednie naczynia

Unikaj aluminiowych. Wiele badań wskazuje, że aluminium działa rakotwórczo, zakłóca pracę układu nerwowego i sprzyja rozwojowi choroby Alzheimera. Najbezpieczniejsze zaś są garnki ze stali szlachetnej, żeliwne emaliowane. Natomiast do przechowywania przetworów najlepiej wybierać szklane słoiki.

Zasady pasteryzacji

Aby przetwory były zdrowe, istotne znaczenie ma czas i temperatura pasteryzacji. Pasteryzacja kwaśnych przetworów (kompoty, dżemy niskocukrowe, kiszonki) powinna przebiegać w temperaturze bliskiej 80-90 °C przez ok. 25-40 minut, zależnie od wielkości słoika. Konfitury i syropy owocowe, czyli przetwory o dużej zawartości cukru, nie wymagają pasteryzacji.

Nasz ekspert: dr Joanna Kryńska, dietetyk: Przygotuj przetwory, nie dodając do nich wcale cukru, a zadziwi Cię ich naturalna słodycz!

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Na żywo

Zobacz również

  • Ogród, balkon czy taras to doskonałe miejsce do wypoczynku. Warto zagospodarować je tak, aby móc korzystać z nich z jak największą przyjemnością. Tworząc miejsce letniego wypoczynku, należy zadbać... więcej