Sezon na jabłka. Co warto o nich wiedzieć?

I te słodkie, i te kwaśne są pyszne nie tylko na surowo. Rób z nich przetwory, dodawaj do ciast...

Reklama

♦Jabłka są źródłem minerałów (potasu, żelaza) oraz witamin – najważniejszą z nich jest wit. C, która m.in. wzmacnia naszą odporność (najwięcej tej witaminy znajduje się pod skórką, dlatego jabłka warto jeść nieobrane, jedynie starannie umyte).

♦Regularnie jedzone jabłka chronią przed zaparciami (zawierają sporo błonnika). Zmniejszają też obrzęki, gdyż działają moczopędnie.

Wybrane gatunki

1. Golden Delicious. Średniej wielkości, zielonkawożółte lub żółte, czasami z lekkim rumieńcem. Miąższ – pyszny, soczysty, kruchy, winno-słodki. Doskonałe na surowo oraz do ciast, na soki itp.

2. Gala. Mocno wybarwione, z pomarańczowo-czerwonym, marmurkowym rumieńcem. Wspaniałe na sałatki.

3. Papierówki. Jasnozielonkawe (mocno dojrzałe są prawie białe), o aromatycznym, kwaskowym miąższu. Idealne na surowo i na przetwory.

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Świat kobiety

Zobacz również

  • Już od 16 października, tj. przyszłej środy, Park Rozrywki Energylandia zaprezentuje kolejną i zarazem ostatnią jesienną odsłonę, zatytułowaną Halloween Time. więcej