Sery. Włoskie specjały

Mozzarella

Oryginalną produkuje się z mleka bawolic, ale używa się też mleka krów. Miękkie kule przechowuje się w serwatce. Sprawdza się w sałatkach i pizzy.

Pecorino Romano

Najstarszy ser na świecie, ma ok. 2000 lat. Robi się go z owczego mleka. Dojrzewający, twardy, pikantny. Tarty, świetny do makaronu. słodyczy. Najlepsza jako dodatek do sałatki lub dipu, można ją gotować, marynować, kwasić. lepsza jako dodatek do

Reklama

Mascarpone

Wytwarza się go ze śmietanki. Ma maślaną konsystencję i słodkawy, delikatny smak. Idealny do deserów (kremy, tiramisu) i sosów do makaronu.

Grana Padano

Jest twardy, ziarnisty, zauważalne są w nim pęknięcia. Ser produkuje się od XII wieku. Ma słodkawy smak. Idealny do deski serów i białego wina.

Gorgonzola

Ma miękki miąższ z zieloną pleśnią. Może być łagodny lub pikantny, w zależności od czasu dojrzewania. Dobry do dipów, makaronów, sałatek.

Parmezan

Najpopularniejszy na świecie ser do ścierania. Nazwa wywodzi się od regionu Parma. Twardy o ziarnistej strukturze. Do sałat, makaronów, owoców.

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Zobacz również