Ser i mięso - zasady łączenia

Sery miękkie, typu camembert pasują do lekkich mięs, np. piersi z kurczaka, a także indyka, zwłaszcza mielonego. Sery z przerostem pleśniowym np. brie, znakomicie komponują się z polędwicą wołową. Ich ostrawe i słonawe nuty nadadzą zdecydowanego charakteru takim zestawom.

Reklama

Sery półtwarde z gatunku podpuszczkowych doskonale harmonizują z mięsem wieprzowym, a w szczególności z szynką. Sery kwasowe niedojrzewające np. twaróg, idealnie współgrają z delikatnością filetów drobiowych, a także cielęciną i wieprzowiną, pod warunkiem, że wcześniej je zmielimy.

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Na żywo

Zobacz również

  • 17 i 18 listopada br. odbędzie się kolejna, IV już edycja Akademii Kobiet. To emocjonujące wydarzenie, które dostarczy nie tylko zastrzyku inspiracji, ale również potężną dawkę motywacji na... więcej