Sekrety dobrego kruchego ciasta

Reklama

Ciasta nie ogrzewać

Do ciasta kruchego bierzemy cukier puder – kryształ, ze względu na małą wilgotność kruchego ciasta, może się w nim nie rozpuścić. W efekcie ciasto stwardnieje i powstaną w nim ciemne smugi.

Tłuszcz do ciasta obowiązkowo schładzamy. Wszystkie składniki najpierw siekamy nożem (chodzi o to, aby niepotrzebnie nie ogrzewać ciasta rękami), a potem możliwie szybko zagniatamy.

Ostrożnie z mąką

Wyrobione ciasto formujemy w kulę, owijamy w folię i schła dzamy około 30 minut w lodówce. Wałkujemy na lekko podsypanej mąką stolnicy.

Nie przesadźmy z ilością mąki, bo ciasto nam stwardnieje. Można zastosować taki trik: stolnicę zamiast mąką podsypać cukrem pudrem.

Kruszonka na chłodno

Część ciasta kruchego, z którego będziemy robić kruszonkę, trzymamy cały czas w lodówce. Tuż przed pieczeniem ścieramy szybko na tarce, wprost na warstwę owoców bądź bezę, starając się zbytnio ciasta nie ogrzać. W przeciwnym razie po upieczeniu kruszonka na cieście nie będzie krucha, ale twarda i mało smaczna.

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Życie na gorąco

Zobacz również

  • Błysk, odważne i wyróżniające się stroje, kolorowe maski oraz długie tańce i świetna zabawa! Czas karnawału to również okazja do urozmaicenia każdego przyjęcia tematycznymi dekoracjami, zwłaszcza... więcej