Sałata. Rodzaje, smak i zastosowanie

Najsmaczniejsza jest polska. Dostępna od maja do jesieni.

Zdjęcie

Sałata jest nie tylko pyszna, ale i zdrowa /123/RF PICSEL
Sałata jest nie tylko pyszna, ale i zdrowa
/123/RF PICSEL

Amerykanie jedzą ją, bo jest zdrowa. Francuzi dla smaku – zaczynają od niej główny posiłek dnia. Ma sporo odmian – od delikatnych, słodkawych w smaku po pikantne, z charakterystyczną goryczką – co sprawia, że każdy może znaleźć swoją ulubioną.

Warto próbować różnych odmian i mieszać je ze sobą. Liści sałaty nie powinniśmy kroić nożem, ale rwać palcami, wyjątkiem jest jedynie sałata lodowa!

Reklama

Sałatę jemy i na zimno, i na ciepło.

Świeżą możemy skropić jedynie oliwą czy octem balsamicznym, sokiem z cytryny, śmietaną lub jogurtem i dodać sól, pieprz, zioła. Możemy komponować z niej różne sałatki, dodając warzywa, sery, ryby gotowane i wędzone, drób, a także owoce, np. świeże maliny, truskawki, pomarańcze czy wiśnie.

Warto dorzucić siekane orzechy, prażone pestki dyni czy słonecznika. Jeśli dodajemy sos, to w ostatniej chwili, tuż przed podaniem. W przeciwnym razie liście zmiękną. Sałatę możemy krótko dusić, np. na oliwie z oliwek czy maśle, z czosnkiem, koperkiem. Duże liście sałaty masłowej świetnie nadają się do zawijania gołąbków.


Rodzaje sałaty

Rukola: Pikantna. Bardziej przypomina zioło niż sałatę. Bardzo dobrze komponuje się z serami, np. brie, mozzarellą, oraz szynką parmeńską. Świetnie smakuje także z owocami, np. gruszką, truskawkami.

Karbowana: Ma delikatny, lekko orzechowy smak. Dobrze współgra z sosem jogurtowym i winegret. Idealnie nadaje się do dekoracji dań i apetycznych kanapek.

Lodowa: O łagodnym smaku. Ma jędrne, kruche liście, które lekko chrupią. Jej walory podkreśli sos czosnkowy. Jest dobrym dodatkiem do tortilli.

Rzymska: Delikatnie słodka. Doskonała w duecie z ciężkimi dressingami na bazie majonezu oraz serami pleśniowymi, orzechami, a także grillowanym bakłażanem.

Roszponka: O lekko orzechowym smaku. Najlepiej łączyć ją ze świeżymi owocami, bakaliami, delikatnymi sosami. Można ją dusić, tak jak szpinak.

Endywia: To kuzynka cykorii. Zewnętrzne liście są bardziej gorzkie niż te ze środka. Najlepiej łączyć ją z innymi odmianami sałat. Można ją dusić.

Radicchio: Ma goryczkę, którą traci po krótkim namoczeniu w ciepłej wodzie lub gdy dodamy do sosu odrobinę miodu.

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Sposoby na kłopoty z butami

    W drodze na spotkanie zabłociły ci się buty? Przetrzyj je chusteczkami dla niemowląt. Nie zniszczą skóry i ją nabłyszczą, bo nasączone są oliwką. Jak uporać się z innymi „obuwniczymi niespodziankami”? więcej