Rodzaje pomidorów

Zdjęcie

Pomidory - pełne witamin i składników mineralnych /123/RF PICSEL
Pomidory - pełne witamin i składników mineralnych
/123/RF PICSEL

1. Gruntowe okrągłe mają czerwono-pomarańczową barwę, dużo soku i słodkawy smak. Będą świetne na surowo i do duszenia. Mają dosyć twardą skórkę, dlatego przed zjedzeniem warto je sparzyć i obrać.

2. Podłużne są mięsiste i mają mało pestek. Ugotujesz z nich pyszną zupę, zrobisz keczup albo przecier na sos do pizzy lub makaronu.

Reklama

3. Pożebrowane – pękate i pełne aromatu. Ich kwaskowy smak świetnie kontrastuje z neutralną oliwą i sałatą. Lubią towarzystwo słodszych warzyw, takich jak papryka czy marchewka.

4. Cherry zwane inaczej koktajlowymi. Są niewielkie, mają prawie idealnie okrągły kształt. Występują w różnych kolorach: od zielonego, przez żółty, pomarańczowy po czerwony. Są słodkie oraz mięsiste. Nadają się do sałatek, do dekoracji, i do suszenia.

5. Bawole serca charakteryzują się wspaniałym zapachem. Idealne do krojenia w plastry, które można kłaść na kanapkach, panierować oraz smażyć. W całości możesz je też nadziewać (sprzyja temu kształt) i zapiekać.

6. Zielone lekko pikantne z cytrusową nutą. Są podstawowym składnikiem meksykańskich zielonych sals. Nadają się do grillowania. Warto zrobić z nich też na zimę sałatkę w octowej zalewie.

7. Czarne, a właściwe ciemnofioletowe albo granatowe. Cenione są za dużą zawartość antocyjanów, które wspierają pracę układu krwio nośnego oraz odpornościowego. Oprócz niebanalnej barwy skórki nie różnią się niczym od tych tradycyjnych. Mają czerwony miąższ i taki sam smak. Trzeba jednak przyznać, że dojrzałe są wyjątkowo słodkie.

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Co zamiast mięsa?

    Latem łatwiej ograniczyć jego spożycie, bo mamy dużo warzyw i owoców, które mogą je zastąpić. więcej