Rodzaje i sposoby parzenia herbaty

Zdrowa osoba może sobie pozwolić na 3-5 filiżanek herbaty dziennie. Warto spróbować także tych mniej znanych odmian - zielonej, białej czy czerwonej. Wiele prozdrowotnych właściwości ma również rooibos.

Reklama

Biała

Najdelikatniejsza z herbat. Jej napar ma słomkowy kolor i subtelny smak. Jest jedną z najdroższych.

Właściwości: Zawiera witaminę C, przez co wspomaga odporność. Dzięki kofeinie działa też orzeźwiająco i pobudzająco, a zawarte w niej polifenole chronią organizm przed powodującymi starzenie wolnymi rodnikami.

Jak parzyć? Najlepiej w temperaturze 75-85°C przez co najmniej 5 minut. Wtedy zachowa swój unikalny smak i wszystkie właściwości. Można ją parzyć trzykrotnie.

Rooibos

Napój otrzymywany z suszonych liści rosnącego w RPA czerwonokrzewu. Nie zawiera kofeiny, mogą go więc pić wszyscy, także małe dzieci. Pozbawiony jest goryczki charakterystycznej dla zielonej i czarnej herbaty.

Jak parzyć? Wystarczy zalać ją wrzątkiem i zostawić na 8-10 minut.

Właściwości: Poleca się ją osobom nerwowym i mającym kłopoty ze snem. Jest również bogata w witaminę C, żelazo, potas, miedź i wapno. Ma działanie przeciwzapalne.

Czarna

Do czarnych herbat zaliczamy m.in. Assam i Cejlon, pochodzące ze Sri Lanki, czy Dareeling z Indii.

Jak parzyć? Zalewaj ją wodą o temp. 100°C. Parz nie dłużej niż 3-5 minut. Po tym czasie zaczyna uwalniać się tanina, która sprawia, że herbata traci działanie pobudzające.

Właściwości: Dzięki zawartości teiny działa pobudzająco. Bogata we flawonoidy wzmacnia naczynia krwionośne i przeciwdziała zakrzepom krwi. Obniża ciśnienie, a zawarty w niej fluor chroni zęby przed próchnicą.

Zielona

Ma smak bardziej gorzki niż herbata czarna, a w filiżance napar przybiera barwę jaśniejszą, zbliżoną do cytrynowożółtej lub słomkowej.

Jak parzyć? Najlepiej smakuje parzona z miękkiej wody (w naszych warunkach to woda mineralna niegazowana). Idealna jest temperatura 80°C. Najlepszy czas parzenia to 3 minuty.

Właściwości: Podstawowym składnikiem zielonej herbaty jest flawonoid, wykazujący właściwości przeciwnowotworowe, zwłaszcza wobec raka żołądka, trzustki, piersi oraz płuc. Jej ekstrakt sprzyja redukcji tkanki tłuszczowej.

Czerwona

Jest kilka odmian herbaty czerwonej. Najpopularniejsze to Pu-Erh, Oolong i Puszong.

Właściwości: Najbardziej znane są te odchudzające. Zawarte w herbacie polifenole (taniny) regulują wydzielanie żółci i ułatwiają trawienie, przyśpieszają też zamianę tłuszczu w energię i obniżają poziom cholesterolu. Najlepiej pić 5-6 filiżanek dziennie pół godziny po każdym posiłku.

Jak parzyć? Podobnie jak herbaty czarne. Idealna temperatura to 100°C. Można trochę wydłużyć czas parzenia i zostawić ją nawet na 7 minut. Jeszcze dłużej parz odmiany o dużych liściach

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Takie jest życie

Zobacz również