Rodzaje bananów

Zdjęcie

Banany - smaczne i zdrowe /123/RF PICSEL
Banany - smaczne i zdrowe
/123/RF PICSEL

Platan (banan zwyczajny, rajski). Ma zieloną skórę, która nigdy nie zmieni koloru na żółty. W środku jest różowy. 

Jest grubszy, dłuższy i mniej słodki od banana owocowego. Ma dużo skrobi. Nie je się go na surowo, trzeba go gotować ok. 30 minut.

Reklama

Banan czerwony. Jest mniejszy niż żółty banan, ma delikatniejszy smak. Jego miąższ ma zabarwienie pomarańczowe, jest miękki, kremowy, mało słodki.

Należy jeść tylko dojrzałe, bardzo miękkie owoce, bo twarde nie są zbyt dobre (twarde trzeba odłożyć, to dojrzeją). Doskonałe do zapiekania.

Banan mały (Musa nana). Odmiana, którą kupujemy w naszych sklepach. Banany najczęściej są sprzedawane nieco niedojrzałe, trzeba je odłożyć na dwa dni, by się zażółciły.

Wbrew wielu plotkom o tym, że coś złego kryje się w ich końcówkach, naukowcy uspokajają – nic tam nie ma!

Gros Michel. Ma duże owoce, bardzo słodkie, świetne do jedzenia na surowo i do deserów.

Niestety, jest podatny na choroby, dlatego coraz rzadziej uprawiany. Banany te raczej rzadko pojawiają się w polskich sklepach, wyparły je mniejsze banany.

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • …WYCZYŚCI TEKTUROWY PILNICZEK Po każdym piłowaniu paznokci kilkakrotnie przyklejaj i odklejaj kawałki przezroczystej taśmy z obu stron pilniczka. Następnie „wyszoruj” go leciutko zwilżoną... więcej