Robimy nalewki

Zdjęcie

Owoce do nalewki muszą być bardzo dojrzałe /123/RF PICSEL
Owoce do nalewki muszą być bardzo dojrzałe
/123/RF PICSEL

Owoce do nalewki muszą być bardzo dojrzałe (nim zalejesz je alkoholem, możesz je zamrozić), idealnie, gdy ze starych odmian drzew i krzewów. Nie nadają się na nalewkę owoce z importu – olbrzymie czereśnie czy majowe morele. Sporządzając wiśniówkę (czereśniówkę), zamiast pestek owoców mo­żesz użyć 2-3 kropli esencji migdałowej.

Kiedy nalewka „pracuje” (trwa proces ekstrahowania), trzymamy ją w ciepłym miejscu, jednak nie w pełnym słońcu. Na dnie gąsiorka zazwyczaj pojawia się osad, dlatego nalewkę trzeba przefiltrować. Jak? Najprościej przez podwójny filtr do kawy lub podwójnie złożoną gazę.

Reklama

Do przygotowania słodkiej nalewki dobry będzie alkohol o mocy 70 proc., do wytrawnej – najwyżej 60 proc. Jeżeli owoce zalejemy wódką, a nie spirytusem, nalewka będzie mieć ładny kolor i intensywniejszy aromat. Wódką lepiej też zalać owoce suszone – słabszy alkohol wyciągnie z nich więcej składników aromatycznych.

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Życie na gorąco

Zobacz również

  • Uwaga na kleszcze

    Przenoszą bardzo poważne choroby, które mogą zagrozić zdrowiu i życiu Twojego pupila. Nie lekceważ więc sprawy i przygotuj się na sezon kleszczowy. więcej