Przetwory z grzybów

Zamiast przepłacać w sklepie za te przysmaki, przyrządźmy je sami.

Zdjęcie

Podczas gotowania zalewy octowej można dodać pokrojoną w plasterki marchewkę, czerwoną paprykę lub czosnek. /123/RF PICSEL
Podczas gotowania zalewy octowej można dodać pokrojoną w plasterki marchewkę, czerwoną paprykę lub czosnek.
/123/RF PICSEL

Korzystajmy z jesieni i idźmy do lasu na grzyby. Marynowane, mrożone czy suszone uświetnią zimowe posiłki i zmniejszą wydatki na jedzenie.

Nie pomyl się

Jeśli nie mamy doświadczenia w grzybobraniu, wybierzmy się z kimś, kto potrafi odróżnić grzyby jadalne od trujących. Pomóc może również dobry atlas grzybów. Weźmy go ze sobą do lasu. Obrób od razu Po powrocie do domu jak najszybciej zabierzmy się za przetwarzanie grzybów, ponieważ bardzo szybko się psują.

Reklama

Za 250-gramowy słoik podgrzybków zapłacimy około 14 zł, marynowanych gąsek – nawet 20 zł, a borowików – około 30 zł. Jeśli w ciągu roku kupimy tylko po dwa słoiki każdego rodzaju grzybów i 10 dag suszonych prawdziwków za 35 zł, wydamy około 163 zł.

Do marynowania

Jeśli nie mamy w domu słoików po dżemie, za sześć nowych zapłacimy około 24 zł. Na ocet do zalewy wydamy około 1,50 zł. Przyprawy i cebula będą nas kosztować najwyżej 5 zł.

Każdy gatunek grzybów marynujemy oddzielnie. Oczyszczone i umyte wrzucamy do wrzącej wody z dodatkiem soli i cebuli. Prawie miękkie odcedzamy, studzimy, przekładamy do słoików i zalewamy wodą z octem oraz przyprawami.

Uwaga

Podczas gotowania zalewy octowej można dodać pokrojoną w plasterki marchewkę, czerwoną paprykę lub czosnek. Dla złagodzenia smaku dodajemy naturalnego miodu.



Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Zobacz również