Przepis na domową nutellę

Krem czekoladowo-orzechowy to ulubiony przysmak dzieci. Ale chętnie sięgają po niego także dorośli. Gdy posmarujemy nim herbatnik lub grzankę, może zastąpić ciastko do kawy. Zdrowszą wersją sklepowej nutelli jest krem przyrządzony w domu.

Potrzebujemy: ¾ szklanki orzechów laskowych bez skórki, 2 czubate łyżki kakao, 1/3 szklanki syropu z agawy (lub miodu naturalnego), ¼ szklanki mleka roślinnego (np. sojowego lub ryżowego).

Reklama

Orzechy miksujemy w blenderze lub młynku na pył. Dodajemy pozostałe składniki i dalej miksujemy. Gotowy krem przekładamy do słoiczka.

Orzechy pozbawimy gorzkich skórek, gdy podprażymy je na suchej patelni, aż lekko się przypieką. Wysypujemy je na kuchenną ściereczkę i kilka minut pocieramy nią o blat.

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Świat & Ludzie

Zobacz również