Pomysły kulinarne na dzień matki

Domowa lemoniada: Najłatwiejszy przepis na napój: Rozpuść 6 łyżek cukru w 1/2 szklanki wrzątku, ostudź. Do dzbanka wrzuć 1 cytrynę pokrojoną w plasterki oraz 1 szkl. kostek lodu.

Wlej sok z 3 cytryn i rozpuszczony cukier, dopełnij wodą mineralną. Zamieszaj lemoniadę i od razu podawaj.

Zioła? Tak!

Do lemoniady możesz wrzucić po kilka gałązek mięty, melisy, natki. Gdy zioła posiekasz, zyskają intensywniejszy zapach!

Ależ smak!

Reklama

Spróbuj jak świetnie smakuje lemoniada ze świeżo startym imbirem! Na dzbanek wystarczy łyżeczka przyprawy.

14Jaka woda? Powinna być mineralna, niegazowana i koniecznie bardzo mocno schłodzona.

Zamiast cukru

Lemoniadę możesz posłodzić miodem albo szczyptą stewii (kupisz w sklepie zielarskim).

Inaczej...

...choć równie pysznie będzie smakowała lemoniada z limonką!

Zdjęcie

/Arch/123RF Picsel
/Arch/123RF Picsel

Małe przekąski na jeden kęs

Na większym talerzu ułóż w rozetę warzywa (obrane i pocięte w średniej grubości słupki). Polecam np. marchew, ogórki, białą rzodkiew, cuknię, paprykę... Pośrodku ustaw miseczkę z dipem jogurtowo-czosnkowym. Będziecie mogły sobie z mamą zdrowo chrupać przy... ploteczkach!

Poranek albo popołudnie spędzone z ukochaną mamą umilą smakowite przystaweczki. Mama będzie wzruszona, gdy specjalnie dla niej przygotujesz kanapeczki z domowym twarożkiem albo koreczki. Wystarczy, że na patyczki ponabijasz trójkąciki sera camembert oraz truskawki i skropisz je oliwą. Pycha!

Twarożek

Wymieszaj 3 l niepasteryzowanego mleka z 1/2 szkl. słodkiej śmietany. Gdy mleko się zsiądzie, podgrzewaj je na małym ogniu. Przelej przez gęste sitko. Odstaw, by ociekła serwatka.

Pasta jajeczna

Aby ją przyrządzić, jak najdrobniej pokrój ugotowane na twardo jajka i dodaj do nich trochę majonezu. Idealnymi przyprawami będą: sól, pieprz, curry i siekany szczypiorek.

Kolorowo

A może koktajl? Efektownie podany w eleganckich szklankach, pomysłowo udekorowany np. napój warzywno-maślankowy nasyci, doda energii i... mnóstwo cennych witamin! Pomysłów na zdrowe koktajle szukaj na str. 30–31.

Mała odmiana

Jajko sadzone, placuszki ziemniaczane czy omlet ziołowy zykają wyjątkowy charakter, gdy usmażysz je w metalowej obręczy w kształcie serca.

Pikantny torcik

Świetnym pomysłem będzie też naleśnikowy przekładaniec. Placuszki smaruj np. masą z duszonego szpinaku i fety (przyprawionej czosnkiem).

Tuż przed podaniem

Smarujesz pastą, np. jajeczną, chrupiące grzanki? Od razu je serwuj, w przeciwnym razie rozmiękną.

Na kilka sposobów

Dodając do twa rożku składniki ulubione przez mamę (zioła, wędzoną rybę, posiekaną paprykę), możesz łatwo przygotować pastę. Napełnij nią np. kruche babeczki!

Zdjęcie

/Arch/123RF Picsel
/Arch/123RF Picsel

Roladki palce lizać

Ucieszą i podniebienie, i oczy mamy! Polecam np. zawijaski z długich plasterków cukinii. Najpierw podsmaż je na odrobinie oliwy, następnie ułóż na nich paseczki szynki i po 1 suszonej śliwce. Zroluj i wykałaczkami przymocuj do tostów.

Wyjątkowe łakocie

Szukasz pomysłu na wyjątkowy tort dla mamy? Zadanie ułatwi ci forma do ciasta w kształcie serca. Upieczony w niej spód posmaruj np. wiśniową konfiturą, przykryj pianką z bitej śmietany i żelatyny. Świeże różane płatki będą pachnącą dekoracją!

Liczy się pomysł!

Nawet skromne piaskowe ciasto stanie się cudownym podarunkiem, jeśli wytniesz je na kształt serca. Użyj do tego ostrego noża maczanego we wrzątku. Czerwonym lukrem napisz na cieście życzenia dla mamy.

Oryginalnie

Pieczesz muffinki? Przepis możesz szybko odmienić. Do ciasta w foremkach włóż po 1 ulubionej pralince mamy. W piecu rozpuszczą się i nadadzą muffinkom wyjątkowy smak!

Urocze cudeńka

Mama piekła ci w dzieciństwie pyszne kruche ciasteczka? Pora na ciebie! Do zrobienia dekoracji przypominającej koronkę użyj gotowych luk- rów w pisaku.

Filiżanka czułości

Spień 1/2 szkl. mleka. Zaparz espresso i przelej do filiżanki. Powoli wlej mleko, by pianka została na powierz chni. Czekoladą w proszku posyp piankę tak, by powstało na niej serce.

Domowe pralinki obtocz w wiórkach kokosowych albo posiekanych migdałach.

Na różowo zabarwisz biały lukier, dodając do niego łyżeczkę syropu malinowego.

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Co zamiast mięsa?

    Latem łatwiej ograniczyć jego spożycie, bo mamy dużo warzyw i owoców, które mogą je zastąpić. więcej