Piękne i naturalne dekoracje talerza

Zdjęcie

Esy-floresy z polewy lub sosu to błyskawiczna, a zarazem efektowna dekoracja! /123/RF PICSEL
Esy-floresy z polewy lub sosu to błyskawiczna, a zarazem efektowna dekoracja!
/123/RF PICSEL

Jemy oczami! Dlatego warto tak dekorować wszystkie potrawy, aby zachęcały, kusiły i... żeby ozdoby można było zjeść! Najlepsze są oczywiście te wprost z natury – świeże owoce, warzywa, zioła, kiełki czy kwiaty.

Warto sięgać zwłaszcza po ozdoby sezonowe – są tanie, zdrowe (nie zawierają środków ochronnych czy konserwantów).

Reklama

Z dekoracjami zachowujmy też umiar – nie łączmy zbyt wielu motywów, kolorów i rodzajów ozdób. Oto prosty przykład: minibabeczki można (poza domowym lukrem) ozdobić tylko jadalnymi kwiatkami (bzu lub fiołków) albo kawałkami owoców.

Marcepanowe cuda jak z bajki

Można z niego zrobić piękne (i pyszne!) dekoracje. Choć masa marcepanowa jest w sklepach, to warto zrobić ją samemu! Mielimy obrane migdały (lub używamy zmielonych), łączymy z cukrem pudrem w równych proporcjach i ucieramy (mikserem).

Następnie dodajemy wodę różaną i sok z cytryny, by masa zaczęła się kleić. Ugniatamy. Można dodać też kilka kropli olejku migdałowego lub amaretto. Masa powinna mieć konsystencję plasteliny. Można nadać jej naturalną barwę (np. dodając trochę kakao, soku z malin lub buraka).

Jadalne kwiatki

Nasturcje. Mają wyrazisty, ostry smak. Świetne do sałatek, dań z serem, jajkami, pasztetów, zapiekanek. Kwitną od czerwca do przymrozków.

Mniszek lekarski. Delikatny, dobry na syrop. Kwiaty dodaje się do sałatek, zdobi nimi ciasta. Najlepszy w maju i na początku czerwca (później nabiera goryczki).

Bratki. Kwiaty te charakteryzuje słodko-cierpki smak. Dobre jako składnik sałatek, zup i dań mięsnych. Kwitną od marca do czerwca.

Fantazyjne ozdoby

Esy-floresy z polewy lub sosu to błyskawiczna, a zarazem efektowna dekoracja! Świetna do słodkich i wytrawnych dań. Kawałek tortu będzie pięknie wyglądał w towarzystwie pysznej kratki z czekoladowej polewy. Ciekawie zaprezentuje się też plaster pieczeni w zygzakach z aromatycznego sosu.

Coś ładnego do napojów

Koktajle, soki, herbatki z ziół też powinny wyglądać zjawiskowo! Ciekawym pomysłem są kostki lodu z zamrożonymi dodatkami. Duże, np. z plasterkami cytryny lub truskawkami, są idealne do udekorowania chłodnego napoju w dzbanku.

Koktajle, soki, herbatki z ziół też powinny wyglądać zjawiskowo! Ciekawym pomysłem są kostki lodu z zamrożonymi dodatkami. Duże, np. z plasterkami cytryny lub truskawkami, są idealne do udekorowania chłodnego napoju w dzbanku.


Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Świat kobiety

Zobacz również

  • Zimą te małe owady szukają w naszych domach ciepła. Niestety, sięgają też po nasze jedzenie. Jak się ich pozbyć? Popiół z papierosa wymieszaj z drobno posiekaną natką pietruszki. Rozłóż na... więcej