Pieczarki. Co warto o nich wiedzieć

Te damy w białych kapeluszach obecne są w restauracjach i naszych domach. Znajdują drogę na talerze tych, którzy za grzybami nie przepadają.

Zdjęcie

Pieczarki można smażyć, dusić i jeść na surowo /123/RF PICSEL
Pieczarki można smażyć, dusić i jeść na surowo
/123/RF PICSEL

Warto wprowadzić je do menu, bo są smaczne i bardzo zdrowe. Zawierają kwas pantotenowy, pobudzający reakcje obronne organizmu, a także niacynę, fosfor, witaminy z gr. B i żelazo. Nie ma w nich tłuszczów i węglowodanów, możesz więc do woli przyprawiać je śmietaną, jajami i masłem.

Mięso z pieczarką

Plastry schabu pokrój w paski i natrzyj przyprawami: ostrą papryką, solą i czosnkiem, a następnie obtocz je w mące. Cebulę obierz i pokrój w piórka, pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i pieczarki. Podsmaż aż nabiorą ładnego koloru.

Reklama

Dodaj paski schabu, smaż jeszcze chwilę, po czym zalej czerwonym wytrawnym winem i bulionem mięsnym. Dodaj gałązki rozmarynu i liście laurowe, szczyptę soli czosnkowej i pieprz. Zmniejsz ogień, przykryj patelnię i duś przez 20 minut. Podawaj z ryżem albo ziemniakami piure.

A może w marynacie?

Rukolę opłucz, pokrój pomidory w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj ocet balsamiczny, oliwę z oliwek, musztardę, pieprz i sól, by powstał sos winegret.

Pieczarki pokrój w cienkie plasterki, dodaj do zalewy, następnie dołóż pomidory i czosnek. Całość odstaw na dwie godziny. Po tym czasie wyłóż pieczarki na rukolę, posyp parmezanem i gotowe!

Przystawka

Duże pieczarki pozbaw nóżek, po czym małą łyżeczką delikatnie pogłęb i poszerz wnętrze pieczarek. Odpadki drobno poszatkuj i podsmaż na maśle z pokrojoną w drobną kostkę cebulą. Papryczkę chili drobno posiekaj i dodaj do farszu.

W osolonej wodzie ugotuj różyczki brokuła, odcedź je, pokrój i też dodaj do farszu.

Wszystko przypraw do smaku i duś przez kilka minut. Na końcu dodaj startą mozarellę i mieszaj, aż nitki sera posklejają farsz. Pieczarkowe gniazda posyp solą, a następnie wypełnij je farszem. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni , bez przykrycia na wyłożonej papierem blaszce ( ok 12-15 minut ).

Po tym czasie posyp nadziane kapelusze odrobiną startego na małych oczkach twardego żółtego sera i piecz jeszcze 5 minut. Smakują wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego!

Smażymy je, dusimy, gotujemy, marynujemy i jemy na surowo. Świeże pieczarki wyśmienicie smakują na chlebie posypane solą albo dodane do sałatek.


Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Na żywo

Zobacz również

  • Sposoby na kłopoty z butami

    W drodze na spotkanie zabłociły ci się buty? Przetrzyj je chusteczkami dla niemowląt. Nie zniszczą skóry i ją nabłyszczą, bo nasączone są oliwką. Jak uporać się z innymi „obuwniczymi niespodziankami”? więcej