Owoce egzotyczne. Jak wybierać i jeść

Coraz częściej widzimy je w sklepach. Ale nie kupujemy, bo nie wiemy, co z nimi zrobić.

Wyglądają smacznie i zachęcająco. Do tego są prawie w każdym sklepie i nie kosztują już tak dużo jak kiedyś. Nieraz myślimy, że chętnie byśmy ich spróbowały, gdyby nie fakt, że... nie bardzo wiemy, co z nimi zrobić.

Reklama

Jak je obrać? A może je się je ze skórką? Czy lepsze są na surowo, czy trzeba zmiękczyć je i wyparzyć? A może dodaje się je do jakiejś potrawy? Przeczytaj i zafunduj rodzinie odrobinę egzotycznych smaków.

FIGA

Dojrzały owoc świeżej figi jest miękki w dotyku. Jeśli zobaczysz na nim biały równomierny nalot to oznacza, że wytrącił się cukier. Owoc jest wtedy słodki i soczysty. Dobrze smakuje schłodzony.

Najlepiej nie obierać figi, tylko pokroić ją na cztery cząstki i wyjeść miąższ łyżeczką.

KARAMBOLA

W przekroju poprzecznym ma kształt gwiazdy. Je się ją razem z delikatną skórką. Ma słodko-kwaśny smak i jest bardzo soczysty.

Karambolę najczęściej jada się na surowo. Można ją też dodać sałatek, deserów, potraw mięsnych oraz rybnych.

LICZI

W dojrzałych owocach skorupkę łatwo oddzielić od miąższu, np. palcami. W środku liczi znajduje się pestka wielkości fasoli oraz słodki, galaretowaty miąższ.

Dobrze smakują z bitą śmietaną. Obrane owoce bez pestek można zamrozić. W temperaturze pokojowej szybko się psują.

MARAKUJA

Owoce pomarańczowe są kwaśne, a fioletowe słodkie. W kleistym miąższu o konsystencji galaretki jest dużo jadalnych pestek. Marakuję możemy obrać i zjeść na surowo. Nadaje się też na sok. Jest dodatkiem do koktajli i innych deserów mlecznych.

KAKI

Ma gładką błyszczącą skórkę i przypomina pomidor. Dojrzały owoc ma galaretowaty słodki miąższ. Najlepiej nadaje się na sos, sorbet lub galaretkę.

Jędrne owoce można pokroić i dodać do sałatki. Owoce kaki zawierają dużo błonnika, działają przeczyszczająco.

KUMKWAT

Przypomina niewielką pomarańczę. Wybieraj owoce w jednolitym kolorze. Miąższ kumkwatu składa się z kilku cząstek, a każda ma pestki. Owoce są kwaskowate i aromatyczne.

Można jeść je na surowo ze skórką lub ugotować. Zrobić z nich marmoladę, kompot czy nalewkę.

POMELO

Największy z cytrusów wygląda jak duży grejpfrut. Jest jednak od niego słodszy, mniej aromatyczny i mniej soczysty. Najpierw trzeba go obrać. Je się go na surowo, samego lub w sałatkach. Można owoc długo przechowywać w temperaturze pokojowej lub w lodówce.

GRANAT

Owoce pokryte są łupiną. W środku znajdziesz natomiast segmenty wypełnione galaretowatymi czerwonymi kuleczkami.

Jak jeść granat? Na surowo. Przekrój go na pół i wyjmuj miąższ łyżeczką. Sok z granatu jest słodki i cierpki. Kupując granaty, staraj się wybierać te ciężkie o jednolitej barwie.

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Takie jest życie

Zobacz również

  • Ogród, balkon czy taras to doskonałe miejsce do wypoczynku. Warto zagospodarować je tak, aby móc korzystać z nich z jak największą przyjemnością. Tworząc miejsce letniego wypoczynku, należy zadbać... więcej