Marynaty na olejach - idealne do mięs

Zdjęcie

Dzięki marynatom mięso nabiera wyjątkowego smaku /123/RF PICSEL
Dzięki marynatom mięso nabiera wyjątkowego smaku
/123/RF PICSEL

Dzięki nim wieprzowina, drób, czy wołowina nabierają wyjątkowego aromatu, intensywniejszego smaku i pozostają po upieczeniu kruche oraz soczyste. Wśród tłuszczów roślinnych przeznaczonych do przygotowywania marynat szczególnie wyróżniają się nasze rodzime oleje, np. rzepakowy. Ich neutralny aromat podkreśla naturalny smak oraz zapach mięsa i dodatkowo wzbogaca je w składniki odżywcze.

Marynata z miodem i olejem rzepakowym

Wymieszaj blenderem 2 łyżki oleju rzepakowego z 3 łyżkami ostrej musztardy i 3 łyżkami płynnego miodu. Dodaj ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz 2 łyżki soku z cytryny. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem albo sosem sojowym. Stosuj do marynowania boczku, szynki albo schabu.

Reklama

Marynata ziołowa z olejem z pestek winogron

W miseczce wymieszaj 3-4 łyżki oleju z pestek winogron z 2 łyżeczkami jasnego octu winnego. Dodaj po łyżce posiekanego świeżego tymianku i bazylii oraz suszone zioła prowansalskie (do smaku). Przypraw solą i pieprzem. Składniki dobrze wymieszaj. Taka zalewa świetnie pasuje do drobiu oraz cielęciny.

Marynata pikantna z olejem sezamowym

Dobrze wymieszaj 3–4 łyżki oleju sezamowego z 3 łyżkami ciemnego sosu sojowego. Dodaj 1 czubatą łyżeczkę suszonych płatków chili, 1/2 łyżeczki płynnego miodu i ew. 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku. Marynatą posmaruj wołowinę albo drób, który będziesz przygotowywać na sposób azjatycki.


Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Rodzaje pomidorów

    1. Gruntowe okrągłe mają czerwono-pomarańczową barwę, dużo soku i słodkawy smak. Będą świetne na surowo i do duszenia. Mają dosyć twardą skórkę, dlatego przed zjedzeniem warto je sparzyć i... więcej