Lukry, polewy i nadzienia

Lukier pomarańczowy: Wsyp do miseczki, 1 szkl. cukru pudru i wlej sok z połowy pomarańczy. Ucieraj, aż masa stanie się gładka. Na koniec, dla aromatu, dodaj trochę otartej skórki pomarańczowej. Polukruj pączki lub ptysie.

Zdjęcie

/Arch./Fotolia
/Arch./Fotolia

Reklama

Masa marcepanowa

Sparz 20 dag migdałów. Gdy po 15 min spęcznieją, obierz je ze skórki. Zmiel w blenderze z 18 dag cukru i 1 łyżką wody. Kiedy masa będzie gładka i kleista, dodaj kilka kropli olejku migdałowego lub likieru amaretto. Masą możesz nadziać pączki.

Biała polewa z rumem

Do rondelka wrzuć pokruszoną tabliczkę białej czekolady, dolej 1–2 łyżki białego rumu i mieszaj, aż składniki się połączą (ale nie gotuj!). Ciepłą polewą udekoruj np. tradycyjne pączki lub ptysie.

Polewa kajmakowo-kawowa

Puszkę masy kajmakowej przełóż do rondelka i lekko podgrzej, by była płynna. Wsyp łyżeczkę kawy rozpuszczalnej i wymieszaj, aby połączyła się z kajmakiem. Użyj do nadziewania lub polania pączków.

Nadzienie z serka waniliowego

Utrzyj 5 czubatych łyżek serka waniliowego z 5 łyżkami cukru pudru. Dodaj 5 łyżek roztopionego, lekko przestudzonego masła. Dokładnie wymieszaj i schłodź w lodówce. Masa jest idealna do ptysiów.

Krem orzechowo-czekoladowy

Upraż 80 g orzechów laskowych na suchej patelni. Zdejmij z nich skórkę i miksuj je w blenderze, aż pojawi się olej. W rondelku podgrzej 3/4 szkl. słodzonego mleka skondensowanego. Dodaj łyżkę miodu i połamaną gorzką czekoladę. Podgrzewaj, aż składniki całkowicie się połączą. Dosyp mielone orzechy i wymieszaj. Masa jest doskonała do pączków i ciast.

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Naj

Zobacz również

  • Co zamiast mięsa?

    Latem łatwiej ograniczyć jego spożycie, bo mamy dużo warzyw i owoców, które mogą je zastąpić. więcej