Kupujesz mięso? Czytaj etykiety

Lepiej kupić mięso pakowane fabrycznie czy sprzedawane luzem? Oczywiście pakowane, bo wtedy wiadomo, co się kupuje. Wszystkie ważne informacje konsument wyczyta z etykiety. Co dokładnie powinno się na niej znaleźć?

Reklama

Nazwa produktu – np. filet z kurczaka; klasa jakości handlowej – A lub B. Aby produkt zaklasyfikowano jako „A”, musi spełniać ściśle określone warunki;

stan termiczny – np. mięso świeże, mrożone;

specjalne warunki użycia – np. do spożycia po obróbce cieplnej;

numer partii – to pozwala w razie potrzeby prześledzić cały proces produkcji i dystrybucji;

termin przydatności do spożycia;

warunki przechowywania – dla mięs świeżych z drobiu to temperatura od 0ºC do 4ºC;

masa mięsa netto, czyli bez opakowania;

miejsce chowu lub uboju;

sposób zapakowania produktu – np. próżniowo lub w atmosferze ochronnej;

gwarancja nadzoru inspekcji weterynaryjnej;

dane producenta lub dystrybutora.

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Co robić, by oddychać świeżym powietrzem?

    Skażone rujnuje nasze zdrowie. Ponad 95 procent zanieczyszczeń powietrza w Polsce pochodzi z domowych kominów i samochodowych spalin. więcej