Kulinarne abc... udane wypieki

Sposób na białka

Jeśli masz problem z ubiciem białek na sztywną pianę (po odwróceniu miski do góry dnem białko wciąż wypływa), a dodałaś już sól i sok z cytryny, dosyp jeszcze pół płaskiej łyżeczki mąki ziemniaczanej. Pamiętaj też, że naczynie i trzepaczka powinny być idealnie suche, a białka dobrze schłodzone.

Galaretki w cukrze

Reklama

Kolorowe, obtoczone w cukrze galaretki domowej roboty wyglądają niezwykle kusząco. Niestety, nie nadają się do dłuższego przechowywania. Cukier szybko bowiem wilgotnieje, a to powoduje, że galaretki się rozpuszczają.

Aby temu zapobiec, możesz je wcześniej oprószyć zmielonymi na mąkę migdałami, a dopiero potem zanurzać w cukrze. Dzięki temu galaretki dłużej zachowają apetyczny kształt. Do dekorowania tego rodzaju łakoci doskonale nadają się także wiórki kokosowe.

Lepsze niż lizaki

Ciastka na patyczkach smakują podobnie jak bajaderki. Do uformowania kulek potrzebna jest gęsta masa z herbatników lub biszkoptów, masła i dodatków (serka, śmietany, kakao, bakalii). „Lizaki” ozdabia się polewą czekoladową, marcepanem lub gęstym lukrem.

Deserowe naleśniki

Gdy brak ci pomysłu na deser, przygotuj naleśniki z serkiem, bitą śmietaną, owocami lub czekoladą. Miksując ciasto, pamiętaj, że nawet serwowane na słodko placuszki wymagają odrobiny soli. Dzięki niej smak naleśników będzie bardziej wyrazisty. Sól wzmocni też kolor jajek. Unikaj natomiast dosypywania cukru do ciasta, bo placki się przypalą.

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Świat kobiety

Zobacz również

  • 17 i 18 listopada br. odbędzie się kolejna, IV już edycja Akademii Kobiet. To emocjonujące wydarzenie, które dostarczy nie tylko zastrzyku inspiracji, ale również potężną dawkę motywacji na... więcej