Kulinarne abc... udane wypieki

Chcesz udekorować muffinki, babeczki lub tort? Możesz w tym celu użyć bitej śmietany. Niestety, ten rodzaj wykończenia jest bardzo nietrwały. Śmietana następnego dnia opadnie. Dlatego warto dodać składnik poprawiający jej konsystencję i trwałość.

Może to być serek mascarpone, twarożek czy serek homogenizowany. Inną wersję przyrządzisz, rozpuszczając w kremówce tabliczkę czekolady (gorzkiej, mlecznej lub białej). Po schłodzeniu taką masę należy ubić podobnie jak bitą śmietanę.

Glazura do wypieków

Reklama

Nadaje ona wypiekom efektowny połysk i wyrazisty słodko-kwaśny smak. Klasyczną glazurę przygotujesz z 3/4 szklanki dżemu morelowego, 1/4 szklanki gorącej wody, łyżki cukru i łyżki soku cytrynowego. Składniki utrzyj w kąpieli wodnej, a potem zmiksuj.

Chrupiące lentilki

Te małe czekoladki w kolorowej polewie uwielbiają wszystkie dzieci. Z powodzeniem więc możesz je wykorzystać do dekoracji słodkich wypieków.

Lentilki sprawdzą się także jako dodatek do kremowych mas, np. do przekładania tortów. Użyj ich również podczas pieczenia ciasteczek z bakaliami.

Pyszne i świeże drożdżowe

Drożdżowe wypieki zachowają świeżość oraz wilgotność, gdy do ciasta dodasz 2-3 ugotowane i przetarte przez gęste sito lub przeciśnięte przez praskę ziemniaki.

Inny sposób na zachowanie walorów świeżego ciasta to odpowiednie przechowywanie. Upieczone i przestudzone drożdżówki włóż do plastikowych torebek. Wyjmij przed podaniem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Świat kobiety

Zobacz również

  • Czyste szkło bez chemii

    Znajdujące się w każdej kuchni: soda, sól czy ocet skutecznie usuną plamy, zacieki oraz tłuszcz z delikatnych tafli. Mają jeszcze jedną zaletę – czyszcząc, nie uczulają! więcej